Турската икономика ще продължи да расте след COVID-19

  • 06 април 2020 14:39

  • 497
  • 0
Турската икономика ще продължи да расте след COVID-19
© getty images

Турската икономика ще навакса устойчивата си тенденция на растеж следващата година, смята директорът на Фич рейтингс /Fitch Ratings/ Дъглас Уинслоу, цитиран от Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"През първата четвърт на тази година - преди шока с коронавируса - икономическият растеж се беше ускорил до над 6 на сто... сега очакваме много рязко свиване през второто тримесечие, забавен растеж през третото и после възстановяване през четвъртото тримесечие с нормализирането на активностите", каза той.

Уинслоу предупреждава, че ако вирусът не бъде ефективно овладян, а условията на частичната принудителна изолация продължат и през третото тримесечие, може да се очаква значително по-слаб растеж.

Трудната битка на Истанбул с епидемията от COVID-19

Директорът отбеляза, че Фич е преразгледала прогнозата си за растежа на Турция и предвижда той да е от 0,8 на сто на фона на глобално икономическо свиване, като уточни, че главната причина, поради която агенцията продължава да предвижда лек растеж на турската икономика за 2020 г., е набраната в началото на годината инерция в резултат на възстановяването на частния банков сектор, както и ниските лихвени проценти.

Прогнозата на Фич за равнището на годишната инфлация за 2020 г. е ревизирана надолу до 8,5 процента.

По данни на Турския статистически институт Тюркстат през март инфлацията в страната е била 11,86 процента.

През септември Анкара си постави за цел инфлация от 8,5 на сто през настоящата година, а централната банка прогнозира инфлация от 8,2 на сто.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини