Сръбска журналистка арестувана заради критичен за справянето с COVID-19

  • 02 април 2020 13:07

  • 656
  • 0
Сръбска журналистка арестувана заради критичен за справянето с COVID-19
© Pixabay

Сръбската полиция е задържала журналистка, която написала критичен текст за справянето с епидемията от коронавирус, съобщи днес нейният адвокат, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Журналистката Ана Лалич от информационния сайт Нова.рс е задържана за 48 часа по обвинения в разпространение на фалшива информация и предизвикване на паника, заяви адвокатът ѝ  Сърджан Ковачевич.

В материал, публикуван вчера, сайтът твърди, че персоналът на клиника в Нови Сад работи без адекватно защитно облекло. В текста се посочва още, че е възможно няколко медицински сестри да са заразени и че в клиниката липсват лекарства.

Репортажът, озаглавен "Клиничният център във Войводина близо до колапс", цитира лекар от персонала, без да назовава името му.

Високопоставен сръбски правителствен служител почина от коронавируса

Клиниката бързо отхвърли тези твърдения и подаде жалба в полицията срещу Лалич. Тя беше задържана снощи, а арестът ѝ  беше удължен с мотива, че може да повтори действията си, заяви Ковачевич.

Междувременно рано днес премиерът Ана Бърнабич заяви, че правителството ще отмени решение от 28 март, което позволява информация, свързана с пандемията, да бъде публикувана, само ако идва от националния кризисен център. Тя каза, че постановлението имало за цел "да предпази гражданите от непроверена информация", но призна, че то може "да хвърли съмнения върху това, което се опитваме да осъществим".

Кризисният център провежда ежедневно пресконференции в 15 часа местно време и съобщава за развитията и плановете. Обикновено Бърнабич и президентът Александър Вучич правят важните съобщения, като удължаване на мерките за карантина, на отделни пресконференции, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини