Турски лекари за коронавируса: Чакат ни още по-лоши дни

Броят на заразените с коронавирус расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат, казва турски лекар. И други турски медици рисуват мрачна картина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14119

"Вървим по стъпките на Италия."

На пръв поглед изглежда, че турското правителство взима сериозни мерки срещу коронавируса: училищата бяха затворени още в ранен етап, отменени бяха всички прояви с много хора, властите затвориха границата с най-рисковия съсед Иран, приета бе дори забрана за излизане на хората над 65-годишна възраст. Паралелно с това министърът на здравеопазването бодро уверява, че вече са проведени хиляди тестове. Но лекари, с които разговаря наш репортер, твърдят единодушно, че направените тестове са крайно недостатъчни, а броят на неустановените заболявания - много висок. Под прикритието на анонимността всички те разказват за непростими пропуски и грешки. И за страха си от епидемия като в Италия.

"Много ме е страх"

„Проблемът не е толкова в смъртността, колкото в големия брой заразени. Той расте с такава скорост, че респираторите по цял свят няма да ни стигнат“, разказва един лекарите.

Негов колега, който работи в една от най-големите болници, твърди, че на 100 пациенти са падат едва 1-2 теста за коронавирус: „Тестове не се провеждат дори когато има типична симптоматика като белодробно възпаление, температура и кашлица“, твърди той. А един общопрактикуващ лекар, който е бил десет дни под карантина заради коронавируса, разказва за собствения си опит: „Разговарях с лекар за симптомите, направихме план за лечението, но на тест за коронавируса не ме подложиха“. В болничния му лист пишело не КОВИД-19, а „болки в гърба“. Турските медици се оплакват още, че заразените с вируса не спазват карантината. Те описват и друг проблем, който остава далеч от полезрението на обществеността: броят на заразените с вируса лекари и медински служители е, по техните думи, много висок. „Имаме колеги, които лежат с респиратори в интензивното“, разказва хирург, който работи в една държавна болница. Медикът силно се опасява, че Турция върви по стъпките на Италия и Франция, където вече няма легла за пациентите. „Чакат ни още по-лоши дни. В Италия вече са принудени да решават кой да умре и кой да оцелее. Чудя се какво ще правя. Много ме е страх.“ Турският президент Ердоган и неговото правителство настойчиво призовават хората да си стоят вкъщи, но мнозина не се вслушват в тази препоръка. Макар че общественият транспорт беше спрян, в 16-милионния Истанбул хората продължават да се тъпчат прекалено близо един до друг, а в социалните мрежи се споделят видеа, показващи големи сватби с много гости.

"Иначе никой няма да може да спре бурята"

В тази връзка един от лекарите, пожелали анонимност, разказва, че все още твърде много хора, включително от неговото обкръжение, не взимат вируса на сериозно. Успокояват се с това, че 80% от заразените не показвали никаква симптоматика. Но същинската опасност се крие във факта, че вирусът е силно заразен и се разпространява много често именно от хора без симптоматика. Ето защо предпазните мерки са особено важни. И друг турски лекар казва, че изолацията е единственият начин да се забави разпространяването на вируса: "В противен случай никой няма да може да спре бурята. Никой".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14119

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.27 | 11:05
  6te umrat kato mi6kiii Taka im se pada 6tom ubivat drugi hora
  1. 2020.03.27 | 13:32
   кой си ти?
  2. 2020.03.27 | 13:22
   eyy prrostyo varvi si ... m.....a virüs smotan
 2. 2020.03.26 | 22:11
  Ще има голяма борба.Предполагам че ще се случи нещо като в Испания.
  1. 2020.03.27 | 13:29
   А у нас? Изчислявате ли това?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет