Турция затваря джамиите в петъчните дни заради COVID-19

  • 19 март 2020 16:48

  • 573
  • 1
Турция затваря джамиите в петъчните дни заради COVID-19
© Pixabay

Дирекцията по религиозните въпроси на Турция /Диянет/ обяви, че джамиите в цялата страна ще останат затворени в петъчните дни във връзка с ограничителните мерки срещу новия коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Петъкът е ден, в който по традиция по обяд във всички джамии на страната се извършват колективни мюсюлмански молитви, придружени със съответната проповед. Много мъже на този ден се стичат в джамиите за петъчната молитва, предава БТА. 

В огласената от Диянета заповед във връзка с коронавируса се посочва, че от утре, 20 март, всеки петъчен ден джамиите в цялата страна ще останат затворени и няма да се провеждат колективни молитви.

В същата заповед се посочва, че джамиите ще бъдат затворени и през нощта на Берат Кандили, когато през цялата нощ се произнасят молитви за пречистване на душите, поради което джамиите оставаха отворени през цялата нощ. Берат Кандилли ще бъде на 7 април.

В заповедта на Диянета, подписана от нейния председател проф. д-р Али Ербаш, се подчертава, че нареждането е в съответствие с мерките, предприети от турската държава за борба срещу коронавируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
що бе

2020.03.19 | 17:22

1
що бе, нека да ходят. алах ще ги пази.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини