Гърция създава нов център за мигранти

  • 04 март 2020 09:41

  • 1192
  • 3
Гърция създава нов център за мигранти
© Getty Images/Guliver (архив)

Гърция създава нов център за мигранти от затворен тип в северната част на страната. В него ще бъдат задържани новопристигналите мигранти през последните дни както през сухопътната, така и през морската граница, пише в днешния си брой ежедневникът "Катимерини".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Центърът ще заработи веднага и ще служи за временно настаняване на мигрантите, които няма да бъдат регистрирани, а незабавно ще бъдат репатрирани в страните си на произход.

ЕК дава на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск

Вчера беше обнародван и указът, с който за един месец се замразява подаването на нови молби за убежище в Гърция. С тези действия правителството се опитва от една страна да покаже решимостта си да се справи с новата ситуация на гръцко-турската граница, а от друга - да намали напрежението, което цари по островите в източната част на Егейско море, пише БТА.

Вестникът коментира и вчерашния телефонен разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел. "Катимерини" коментира, че Ердоган се стреми към голям пазарлък с ЕС, за да бъде прието искането му за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия. Изданието съобщава и за посещението на лидерите на ЕС вчера в граничната зона на Гърция с Турция и пише, че съюзът е подкрепил Атина и се е ангажирал да отпусне 700 милиона евро за справяне с проблема с новите миграционни потоци от изток.

"Евроармия на границата" е заглавието, под което "Та неа" съобщава за европейската подкрепа за страната. Идват патрулни кораби, хеликоптери, гранични служители и финансова помощ, пише вестникът. Той цитира и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е заявила: "Тези, които ни поставят на изпитание, ще бъдат разочаровани".

Изданието предава думите и на опозиционния лидер Алексис Ципрас, който в интервю за телевизия "Мега" е заявил, че ще "даде гръб" на правителството, ако има план, и че затварянето на границите е било правилно решение.

Урсула фон дер Лайен: Европа подкрепя Гърция в разгара на кризата с мигрантите

Солунското издание "Типос Тесалоникис" пише, че "Еврос събужда Европа", а "Елефтерос типос" коментира, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е направил салто, като е одобрил затварянето на границите.

Свързаният със СИРИЗА вестник "Авги" също цитира Ципрас, който казва, че Гърция се нуждае от национална стратегия по проблема с миграцията, както и че страната трябва да настоява пред съюзниците си да поемат част от отговорността и да наложат санкции срещу Турция. Вестникът пише още, че правителството нарушава националното, европейското и международното право по отношение на убежището, като същевременно проявява търпимост към ескалацията на крайнодясното насилие по островите, където "групи крайни фашизоиди" взимат закона в свои ръце.

Изградиха палатков лагер за мигранти край Дойран в Турция

Лявото издание "Ефимерида тон синдактон" обвинява правителството, че с подкрепата на Брюксел се съгласява Гърция да се превърне в "склад за хора". Вестникът коментира и предстоящата среща на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган за Сирия с популярната народна сентенция "Две магарета се скарали в чужд обор".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1192 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.03.06 | 12:57

3

ЕС зачита ли правата на човека?

Затваряй Гърция

2020.03.04 | 15:29

2

От много години има един израз - „зее като гръцки бункер" , като бункерът стана гръцката граница.

2020.03.04 | 15:26

1

Сутрин имигрантите пак се опитали да преминат границата, гръцките сили за сигурност открили огън и се намесили с газови бомби. При открития огън на Гръцките сили за сигурност: 1 мъртъв, 5 ранени имигранти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини