Чавушоглу призова ЕС да преразгледа политиката си за разширяване

  • 28 януари 2020 09:57

  • 530
  • 1
Чавушоглу призова ЕС да преразгледа политиката си за разширяване
© Getty Images/Guliver

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е изпратил писмо до редица европейски официални представители във връзка с новата политика за разширяване на Европейския съюз, съобщава Анадолската агенция.

Писмото е изпратено до върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели и външния министър на Хърватия Гордан Гърлич Радман, чиято страна председателства Съвета на ЕС до юли 2020 г.

В писмото Чавушоглу подчертава важността на това процесът на разширяване да се извършва по "надежден, устойчив, справедлив и гъвкав начин". Той отбелязва, че методът, използван в преговорния процес, е важен за ЕС и са регионалната и глобална роля, която съюзът иска да играе в бъдеще.

Турският външен министър отбелязва, че ако се имат предвид преговорите на неговата страна за членство в ЕС, които започнаха през 2005 г., може да се каже, че политическите пречки, пред които са изправени кандидатките по време на преговорите, вредят на доверието в процеса на присъединяване.

В писмото също така се подчертава важността на членството на Турция в ЕС, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.28 | 10:13

1

ПРАВ Е, ЕС ТРЯБВА ДА ПРЕКРАТИ ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ.

Добави коментар

Водещи новини