Лудовик Орбан: ЕК и ЕП подкрепят присъединяването на Румъния към Шенген

  • 09 януари 2020 17:33

  • 647
  • 0
Лудовик Орбан: ЕК и ЕП подкрепят присъединяването на Румъния към Шенген
© Фейсбук

Румънският премиер Лудовик Орбан, който днес се срещна в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, заяви, че както Европейската комисия, така и Европейският парламент подкрепят присъединяването на Румъния към Шенген, но трябва да бъдат предприети стъпки за постигане на консенсус в Европейския съвет, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Орбан заяви, че по време на разговорите с председателя на ЕК са били обсъдени редица теми, на първо място бюджета на ЕС. "За нас е изключително важно Румъния да се възползва от отпускане на бюджетни средства, което да е съобразено със съществуващите реалности в нашата страна", посочи румънският премиер на пресконференция в седалището на постоянното представителство на Румъния в ЕС.
Той каза, че в рамките на дискусиите с европейските официални представители са били обсъдени темите за Шенген и за Механизма за сътрудничество и проверка.

"Обсъдихме въпроса за Шенген. От наша гледна точка Румъния е изпълнила всички условия за присъединяване към Шенген (. . .) Що се отнася до Механизма за сътрудничество и проверка, изразих нашата решимост да приложим препоръките, включени в годишния доклад, и нашата убеденост, че Румъния ще спази всички стандарти и добри практики на европейско ниво в областта на правосъдието", изтъкна Орбан.

Той добави, че "Европейската комисия разбира много ясно, че е направена положителна промяна в Букурещ, но в крайна сметка приключването на Механизма за сътрудничество и проверка ще зависи от това, което правим ние в Румъния".
По отношение на присъединяването на Румъния към Шенген Орбан изрази увереност, че мнението на страните, които не подкрепят напълно тази цел, "ще се промени в полза на Румъния в разумен времеви хоризонт".

Лудовик Орбан, чието правителство на Национално-либералната партия встъпи в длъжност през ноември миналата година, завършва днес първото си посещение в Брюксел в качеството си на премиер. По време на визитата, която започна на 7 януари, Орбан се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и други официални представители.

Последвайте канала на

Novini.bg
647 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини