Гърция: Да се сезира съдът в Хага, ако Атина и Анкара не решат спора си за морските зони

  • 29 декември 2019 16:27

  • 802
  • 3
Гърция: Да се сезира съдът в Хага, ако Атина и Анкара не решат спора си за морските зони
© Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. посочи в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Вима", че ако Атина и Анкара не могат да решат спора си за морските зони в Средиземно море, те трябва да се обърнат към Международния съд в Хага, съобщава Ройтерс.

Турция подписа миналия месец споразумение с международно признатото либийско правителство на националното съгласие, с което се цели създаване на изключителна икономическа зона от южното средиземноморско крайбрежие на Турция до североизточното крайбрежие на Либия.

Ердоган се срещна с либийския премиер на фона на напрежението в Средиземно море

Гърция и Кипър, които отдавна имат морски и териториални спорове с Турция, заявяват, че споразумението е нищожно и нарушава международното морско право. Те го разглеждат като грубо заграбване на ресурси, целящо да провали развитието на проучванията за газ в Източното Средиземноморие и да дестабилизира конкурентите.

Премиерът Мицотакис заяви, че неговото намерение е Гърция и Турция да обсъдят разногласията си за морските зони в Егейско море и в Източното Средиземноморие на политическо и дипломатическо равнище.

Но ние трябва да кажем ясно, че ако не можем да намерим решение, тогава ние трябва да се съгласим, че разликата, която Гърция признава /по въпроса за морските зони/, трябва да се разгледа в международна институция като Международния съд в Хага, посочи Мицотакис.

По-рано този месец Кипър се обърна с искане към Международния съд в Хага да защити правата му върху офшорните залежи на въглеводороди. За момента няма отговор от Турция на тази инициатива.

Международно признатата Република Кипър откри офшорни залежи на газ през 2011 г., но тя има спорове с Турция за морските зони около острова, в които е предоставила лицензи на мултиетнически компании за проучвания за петрол и газ. Турция, която няма дипломатически отношения с кипърското правителство, заявява, че някои зони, в които Никозия извършва проучвания, са в границите на турския континентален шелф или са в зони, в които самообявилата се Севернокипърска турска република /СКТР, призната само от Анкара - бел.ред./ има права върху евентуални открити залежи. Турция е изпратила свои сондажни кораби край острова.

Международният съд в Хага има пълномощия да произнася решения със задължаващ характер, отбелязва Ройтрес.

Мицотакис посочва също в интервюто, че Гърция иска да участва в международна конференция за Либия под егидата на ООН, предвидена да се състои през януари в Берлин, съобщава АФП.

Гърция заплаши да изгони либийския посланик

Ние не искаме източник на нестабилност в близост до нас. Следователно ние имаме право на дума за развитията в Либия, изтъкна Мицотакис. Ние искаме да сме част от решението в Либия, защото това ни засяга също, добави той.

ООН предвижда свикване на международна конференция в Берлин през януари, за да се сложи край на международните разногласия по въпроса за Либия и да се отвори път за политическо решение на конфликта в тази страна.

Аз поисках и ще го направя отново, настоявайки още повече, за това ние да участваме в процеса в Берлин, заяви Мицотакис.

Гърция и Турция подкрепят два противоположни лагера в либийския конфликт, отбелязва АФП. Гърция обяви, че двете споразумения, подписани в края на ноември между Анкара и либийско правителство на националното съгласие - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие, противоречат на международното право.

Последвайте канала на

БТА
802 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.29 | 18:35

2

да ви го начукам гърци

XXX

2019.12.29 | 20:18

3

I AZ

2019.12.29 | 17:06

1

Тези мръсни гърчоля защо смятат, че Средиземно море е тяхно. Гадни са до мозъка на гръбнака си.

Добави коментар

Водещи новини