Кипър издирва трима израелци за кражба на информация

  • 21 декември 2019 13:27

  • 515
  • 0
Кипър издирва трима израелци за кражба на информация
© Pixabay

Кипърската полиция се опитва да намери и разпита трима израелски граждани, след като в края на ноември край летището в Ларнака беше открит микробус с предполагаема подслушвателна техника, съобщава в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

В четвъртък бяха задържани трима кипърски граждани - двама служители на компанията WS WiSpear на израелския гражданин Тал Джонатан Дилиан и директорката на компанията NCIS на друг израелски гражданин, Авраам Шакар Авни. Микробусът е принадлежал на първата фирма.

Според информации на "Филелефтерос", според събраните досега от полицията данни, замесените лица чрез техниката за проследяване, с която са разполагали, са придобили достъп до файловете на пътници, които се придвижват от и към Кипър, чрез проследяване на мобилните им комуникации.

През ноември вестник "Политис" съобщи, че микробусът е бил внесен в Кипър през октомври като "автомобил с метеорологична техника". Твърди се, че на сървъра на предполагаемия шпионски микробус са открити над един милион телефонни номера.

В петък обаче кипърският съд разпореди тримата задържани кипърски граждани да бъдат освободени. Полицията обаче заяви, че това не означава, че те нямат отношение към случая и потвърди, че разследването продължава.

Властите се опитват да призоват за разпит директорите на двете компании, Тал Дилиан и Шакар Авни, и трети израелски гражданин, които не са били установени в Кипър.

Ако призоваването чрез адвоката им не бъде успешно, ще се наложи за тях да бъде издадена международна заповед за арест, казва полицията в Кипър.

Според компанията WS WiSpear обаче тя е изпълнявала поръчка на трета компания, която има договор с летището в Ларнака - най-голямото в Кипър. Компанията твърди, че е предоставила антени с иновативна технология, които са били разположени в началото на юли, за да бъдат тествани като точка за предоставяне на безжичен интернет с голям обхват, чрез която да бъде осигурен достъп до мрежата за посетителите и туристите. Компанията твърди, че тези системи се използват във всички развити страни.

Източник от летището в Ларнака е потвърдил, че компания е поискала да постави пилотно системи за усилване на сигнала на безжичния интернет на летището и това е било разрешено, но след като е била установена несъвместимост на системата със софтуера на летището, безжичният интернет не е бил пуснат в действие.

Вчера в съда защитникът на тримата задържани кипърци заяви, че полицията е била уведомена за дейността на микробуса отдавна, но е предприела операцията след обвинения, които е отправил главният секретар на лявата опозиционна партия АКЕЛ Андрос Киприану и които обслужват неговите собствени политически сили.

Кипърската полиция обаче отхвърли обвиненията, че е действала под политически натиск.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е разговарял вчера по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и увери медиите, че случаят с микробуса не предизвиква никакъв проблем между Кипър и Израел.

Последвайте канала на

БТА
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини