Северна Македония забранява найлоновите торбички от 2021 г.

След една година в Северна Македония найлоновите торбички ще бъдат изхвърлени от употреба, а биоразградимите торбички ще се продават по 10 денара /0,16 евро/, съобщи телевизия Алсат М.

Това е предвидено в закон за управление на опаковките и отпадъците от опаковки, а въпросната разпоредба ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Португалия забранява найлоновите торбички

Министърът на околната среда Насер Нуредини изрази очакване до този срок гражданите да свикнат да си носят торби за пазаруване, за да може постепенно да се намали, а след това и прекрати използването на найлонови торбички.

Министърът каза, че засега инициативата е приета и от търговците. Целта е да се увеличи цената на торбичките, за да се стимулират гражданите да си носят пазарски чанти, а не да купуват торбички, посочи Нуредини.

Белград забранява найлоновите торбички от 2020 година

От 1 януари 2020 г. пък държавните институции вече няма да могат да поръчват пластмасов амбалаж. Пластмасовите бутилки за еднократна употреба ще се заменят със стъклени.

Според статистиката в Северна Македония се използват около 150 милиона найлонови торбички годишно, или близо 2000 тона пластмаса, която най-трудно се унищожава.

Коментари

  1. 2019.12.18 | 18:30

    "или близо 2000 тона пластмаса, която най-трудно се унищожава." - айде айде... В нашите ТЕЦ -ове много лесно се унищожава...

  2. 2019.12.18 | 17:27

    а в южна македония? А у нас?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет