Еврокомисар: Незабавно да се затвори лагера Вучак в Босна

  • 06 декември 2019 16:23

  • 903
  • 1
Еврокомисар: Незабавно да се затвори лагера Вучак в Босна
© Getty Images

Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер Вучак са срамни. Този лагер никога не е трябвало да бъде отварян. Спешно е необходимо тези хора да бъдат преместени и да им се осигури прилично настаняване. Това заяви на пресконференция днес комисарят за човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович, приключвайки четиридневната си визита в Босна и Херцеговина, съобщи пресцентърът на Съвета на Европа.

Условията за живот в лагера Вучак са били ужасни преди студеното време и са станали още по-нечовешки, след като температурите паднаха под нулата. Човешки същества, включително няколко непълнолетни, са събрани в калта на бившо сметище, намиращо се до миниран район. Те нямат течаща вода и санитарните и хигиенните условия са ужасни. Много от хората нямат адекватно облекло и обувки. Нечовешко и неприемливо е хора да са държани в такива условия, заяви Миятович.

Мигранти блокирани в Босна в импровизиран лагер в студа и снега

Тя изрази загриженост за положението на мигранти и търсещи убежище, които спят на открито или в изоставени сгради в Бихач и в други части на страната.

Комисарят подчерта, че както Федерацията Босна и Херцеговина, така и Република Сръбска трябва да се ангажират за подобряване на ситуацията и равноправно да споделят отговорността за настаняването на мигранти и търсещи убежище. Миятович изрази съжаление, че Република Сръбска и няколко кантона във Федерацията досега отказват да поемат отговорност за бежанците.

Мигранти в Босна топят сняг, за да пият вода

Комисарят изрази дълбока загриженост във връзка с информациите за връщане на мигранти от хърватската полиция. Тя е особенно разтревожена от разкази на мигранти, че са били бити и са им били отнемани вещи, включително обувки, и са били заставяни да вървят по неравен терен, за да се върнат в Босна и Херцеговина.

Последвайте канала на

БТА
903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.06 | 16:31

1

Босна не е в ЕС-нещо много са си повярвали тия в тоя Евроатлантически саюз и Парламента в Брюксел

Добави коментар

Водещи новини