Расте броят на жертвите на земетресението в Албания, пострадалите са над 650

  • 27 ноември 2019 14:33

  • 383
  • 0
Расте броят на жертвите на земетресението в Албания, пострадалите са над 650
© gettyimages

Расте броят на жертвите на земетресението в Албания. Съобщава се за 26 загинали, а пострадалите са над 650. Продължават усилията на спасителите за откриване на оцелели под развалините.

Спасителните екипи използват багери, за да освободят хората, които се намират в капана на срутилите се жилищни сгради.

Земетресението с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер удари страната в ранните часове вчера. То беше усетено в южната част на Балканите и бе последвано от множество вторични трусове. Близо до столицата на Босна и Херцеговина Сараево също бе регистриран трус с магнитуд от 5,4 по скалата на Рихтер. Няма обаче съобщения за жертви или пострадали, а само за малки материални щети.

Ден на национален траур в Албания след мощното земетресение

Земетресението в Албания срути най-малко три жилищни сгради, докато хората спяха. Няма предположения за това какъв е броят на онези, които остават под развалините.

Министерството на отбраната заяви, че седем тела са изтеглени от развалини в крайбрежния град Дуръс, на 33 километра западно от столицата Тирана, а петима души са открити мъртви в срутена жилищна сграда в северния град Туман. Един човек е загинал, след като е скочил от дома си в Кубрин в опит да се спаси от бедствието, докато друг човек е загинал при срутване на път в северния град Лежа.

Земетресението се усети по албанския бряг, както и в съседните Косово, Черна гора, Гърция и части от Южна Сърбия.

Правителството отпуска спешна финансова помощ от 200 000 лева на Албания

Властите призоваха хората в най-засегнатите райони да стоят извън домовете си и да избягват шофирането в засегнатите райони, за да осигурят на аварийните служби свободен достъп до бедстващите жители. Мнозина съобщават, че виждат пукнатини по стените в домовете си.

10 млн. души в 6 държави са усетили труса в Албания

Всички правителствени агенции са „на крак“ и „работят усилено, за да спасят живота на хората в Дуръс и Туман“, заяви премиерът на страната Еди Рама.

Около 400 войници са задействани за разпъването на палатки за оцелелите, останали без дом след труса. Рама каза още, че съседните страни, Европейският съюз и САЩ са предложили помощ. Гърция, Италия, Косово, Турция, Черна гора, Румъния и Сърбия изпратиха спасителни екипи в Албания.

Последвайте канала на

Novini.bg
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини