В Сърбия от началото на годината са убити 28 жени

  • 25 ноември 2019 12:12

  • 501
  • 1
В Сърбия от началото на годината са убити 28 жени
© Pexels

Само през тази година, до ноември, в Сърбия са убити 28 жени, съобщи омбудсманът на страната, пише в. "Вечерне новости".

По повод 25 ноември, Международния ден за борба против насилието над жени, омбудсманът Зоран Пашалич обърна внимание на значението на приемането на Национална стратегия за предотвратяване и борба с насилието в семейството и партньорските отношения.

Над 30 000 са сигналите за домашно насилие през 2018 г.

Според Пашалич особено внимание трябва да бъде обърнато на предотвратяването на насилие над жените по селата, на жени с инвалидност и ромски жени. Сръбският омбудсман заяви, че трябва да се развитият услуги в общността, за да може на жените жертви на насилие да се окажат всички видове подкрепа за регистриране на насилието, както и помощ за това те да станат самостоятелни.

Пашалич каза, че голям проблем представлява това, че жените жертви на насилие нямат възможност с децата си да напуснат насилника, тъй като не са финансово осигурени. Ако все пак се решат на такава стъпка, те приемат, че ще живеят в икономическа несигурност, каза сръбският омбудсман.

Последвайте канала на

БТА
501 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2019.11.25 | 13:56

1

а колко мъже?

Добави коментар

Водещи новини