Национална учителска стачка в Хърватия

  • 19 ноември 2019 13:38

  • 166
  • 0
Национална учителска стачка в Хърватия
© Pixabay

Учителите в Хърватия започнаха днес национална стачка, заяви лидерът на един от главните профсъюзи на учителите по повод засилването на техните протестни действия, целящи да заставят правителството да започне преговори по исканията им за увеличение на заплатите, предаде БНР, позовавайки се на "Ройтерс".

Учителите в основните и средни училища започнаха стачката на 10 октомври, но организираха протестните действия по такъв начин, че в някои дни часовете се отменяха в цялата страна, а в други протестът бе само в някои райони.

Тъй като правителството игнорира нашите искания, ние решихме да променим нашия подход, да ускорим целия процес и да заставим правителството да седне с нас и да води преговори, заяви Бранимир Михалинец от Профсъюза на учителите в средните училища.

Занятията в училищата в Чикаго днес се отменят заради заплаха от стачка на учителите

Преподавателите настояват за увеличение на възнагражденията от над 6 процента, изтъквайки, че заплатите им изостават от други в публичния сектор. Правителството казва, че стачката не е оправдана, след като то обяви миналия месец увеличение на заплатите от 6,12 процента от идната година за всички служители в публичния сектор.

Сега става въпрос за борба за по-високи заплати, но също за достойнството на нашата професия. Ние подготвяме голямо протестно събиране на централния площад в Загреб на 25 ноември, заяви Михалинец пред репортери.

Последвайте канала на

Novini.bg
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини