Ердоган разкри сирийците или петролът е от значение за Турция

  • 19 ноември 2019 10:05

  • 3288
  • 5
Ердоган разкри сирийците или петролът е от значение за Турция
© Getty Images (Архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че основна грижа за Турция са хората в Сирия, а не петролът, пишат днес турските вестници.

Водещите турски издания тази сутрин цитират изявлението на президента във връзка с бежанците (най-вече бежанците от Сирия), направено по време на Втората международна конференция на омбудсманите, състояла се вчера в Истанбул.

"Грижата ни е не за петрола, а за хората" ("Йени шафак", "Анаюрт", "Догру хабер"), "Ние избрахме хората, а не петрола" ("Йени акит"). Това са заглавията на редица вестници, в които е цитиран държавният глава.

Чавушоглу: Турция е готова да възобнови военната операция в Сирия

Турция е приела около 4 милиона бежанци и вече е похарчила 40 милиарда долара за тях, каза Ердоган, като припомни, че страната му предоставя най-много хуманитарни помощи за слабо развитите страни, пише "Стар".

Най-силните страни в света твърдят, че те са номер едно (при предоставянето на помощи за слабо развитите страни и за бежанците). Не, те не не са номер едно. Турция е страната, която оказва най-голямо подобно съдействие, посочи турският президент.

Не само данните, с които аз разполагам, но и данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие доказват този факт, каза Ердоган.

Той критикува Европейския съюз за недостатъчното съдействие, което оказва във връзка с мигрантския проблем и индиректно заклейми САЩ заради плановете им да поемат контрол над петролните полета в Сирия, пише "Хюриет".

Някой полага усилия за разделяне на петрола (в Сирия). Такова предложение бе отправено и на нас. Нашата основна грижа обаче не е за петрола, а за хората, казахме им това. Във времена, в които много страни не се притесняват да си партнират с терористични организации за получаване на петрол и за реализиране на политически цели, ние продължаваме да се придържаме към почтените действия, подчерта Ердоган.

Той каза още, че Турция винаги е държала вратите си отворени за сирийските бежанци и ще продължи да прави това. Президентът изтъкна, че Турция никога няма да им позволи да се върнат по местата, бомбардирани от сирийския режим.

Последвайте канала на

БТА
3288 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
О

2019.11.19 | 13:08

4

След като избиеш хората е ред на петрола.

Ааааа

2019.11.21 | 14:49

5

Колко бежанци изби Ердоган те бяха в Турция.

2019.11.19 | 11:12

3

Ердоган е пълен лицемер, интересувало го народа на Сирия. Единственото, което го интересува е петрола, както и всички останали, включително иСАЩ и Русия.

a

2019.11.19 | 10:16

1

a kой разпали войната, кой вкара джихадистите в сирия? кой ги финансира, кой ги обучава, кой им осигурява поличитески и медиен чадър, кой разглоби и изнесе заводите на сирия, кой изкупува петрола от джихадистите и ги финансира????? кой прави етническо прочистване???? кой показва четири пръста по митингите???кой, кой, кой????? по - загрижеността ще ги познаете.

Сириец

2019.11.19 | 10:49

2

Всичко писано горе е вярно САЩ и ЕС коалициони сили изравниха със земята фабрики, заводи, училища, болници използваха едни терористи с/у други такиви , после тези терористи ги нарекоха етнически кюрди койито заедно със САЩ напавиха етническо прочистване с цел разделяне на суверенната ни държава Сирия .

Добави коментар

Водещи новини