На 11 ноември Турция засади 11 млн. дръвчета

  • 11 ноември 2019 16:57

  • 1223
  • 2
На 11 ноември Турция засади 11 млн. дръвчета
© Getty Images/Guliver

11 милиона млади дръвчета бяха засадени днес в цяла Турция. Символичният старт на засаждането беше даден в 11 часа и 11 минути от президента на страната Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Инициативата "Дъх за бъдещето" цели да подобри световния рекорд за засаждане на най-много дървета за 1 час и беше наблюдавана от представители на книгата на рекордите на Гинес. То също така възстановява горите в пострадали от горски пожари райони. Кампанията беше организирана от турското министерство на земеделието и горите в отговор на призива на екоактивист държавните институции да определят специален ден за залесяване.

До момента рекордът се държи от акцията по масовото залесяване в индийския щат Утар Прадеш през август и в Етиопия през юли, когато в рамките на един ден бяха посадени по 220 млн. дръвчета.

Президентът Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и съпругата му Емине засадиха фиданки в столицата Анкара. 5 министри участваха в подобни събития в други области на страната, като с тях беше осъществена видеовръзка. Междувременно кампанията по залесяване се проведе във всички 81 области на Турция. Гражданите на страната можеха онлайн "да осиновяват" фиданки, които да бъдат засадени в тяхно име и до момента бяха "осиновени" 13 млн. млади дървета.

Турският лидер изрази надежда събитието да се превърне в ежегодна традиция. На 7 ноември със свой указ президентът обяви 11 ноември за Ден на залесяването в Турция. В речта си Ердоган съобщи, че за 17 години при управлението на Партията на справедливостта и развитието в страната са били засадени 4,5 млрд. дръвчета и размерът на турските гори се е увеличил на 22,6 млн. хектара. Визирайки протестиращите от парка "Гези" през 2013 г., турският държавен глава заяви, че някои хора са се опитали да опустошат градовете в страната под претекста за защита на дървета. Той допълни, че никой от тези, които са критикували правителството за екологичните му политики, не са сред участниците в кампанията. Според Ердоган "тези, които са създавали проблеми" са искали "да запалят Турция", а не да садят дървета.

Ердоган: Турската армия няма да напусне Сирия преди останалите

В масовото събитие в определените за целта над 2000 точки в цялата страна се включиха граждани, мобилизирани военнослужещи, общински служители и служби, неправителствени организации, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
1223 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
жалко

2019.11.11 | 17:15

1

А в булгаристан са изсекли 11000

erdo_0

2019.11.11 | 17:21

2

kolko rezani darveta sa zasadili sig milioni rezani darveta ima tam

Добави коментар

Водещи новини