15 млн. евро за отбрана е получила Черна гора от Турция

  • 11 ноември 2019 14:42

  • 388
  • 1
15 млн. евро за отбрана е получила Черна гора от Турция
© Pixabay

Министерството на отбраната на Черна гора е получило донация от Турция на стойност 15 милиона евро, които ще бъдат използвани за закупуването на 80 превозни средства, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на материал от Sputnik.

Съответното е договорено в рамките на посещението на черногорския министър на отбраната Предраг Бошкович в Турция за среща с колегата му Хулуси Акар в началото на октомври. Тогава е било подписано споразумение за военно-финансова подкрепа за Черна гора от страна на Турция.

България предоставя 148 395 лв. помощ на Сърбия, Черна гора, Армения и Грузия

Споразумението предвижда дарение от 100 млн. турски лири (15 млн. евро) и оборудване от турски производители в отбранителна промишленост, съобщават медиите в Подгорица, позовавайки се на източници в черногорското военно министерство.

„Прогнозите са, че парите ще бъдат достатъчни за осигуряване на 80 превозни средства. Проектът ще бъде поетапно изпълнен през следващите пет години, а темпът на закупуване на машините ще зависи от одобрения годишен фонд от Турция", поясняват представители на военното ведомство в Подгорица.

Засега няма точна информация за това какви превозни средства ще бъдат доставяни, но според портала Balkan Security Network може да става въпрос за машини от турската фирма BMC. Черна гора очаква също дарение от 30 автоматични пушки, произведени от Турция, 15 MPT-55 с и 15 MPT-76 на стойност 38 477 евро.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolko

2019.11.11 | 15:01

1

колко джамии трябва да построят?

Добави коментар

Водещи новини