Хуманитарна криза в босненски мигрантски лагер

  • 24 октомври 2019 19:45

  • 743
  • 2
Хуманитарна криза в босненски мигрантски лагер
© Getty Images/Guliver (архив)

Червеният кръст предупреди за надвиснала "хуманитарна катастрофа" в пренаселен импровизиран лагер за мигранти на границата на Босна и Херцеговина с Хърватия и настоя за незабавно преместване на обитателите му на по-безопасно място, предаде Асошиейтед прес.

В свое съобщение днес Червеният кръст подчерта, че лагерът Вучак, който бе наречен "Джунглата" от мигрантите, живеещи в него, няма течаща вода, електричество и тоалетни, а палатките пропускат вода и са пренаселени. В момента там живеят 700 души.

Червеният кръст съобщи, че в лагера има хора с нелекувани счупени крайници, а 70 процента от обитателите имат кръста. В лагера има общо 80 палатки и само петима доброволци от Босненския Червен кръст.

Миналата седмица местните власти прекратиха снабдяването на лагера с вода, за да накарат правителството да премести мигрантите.

От началото на годината около 23 000 мигранти са пристигнали в Босна и Херцеговина, а хиляди са струпани на северозападната й граница с надеждата да преминат нелегално в Хърватия и оттам в по-богатите страни от ЕС. Съществуващите приемни центрове за мигранти в страната са пълни и хиляди хора спят по улиците или в изоставени къщи, отбеляза Червеният кръст.

Европейският съюз съобщи днес, че ще предостави на Босна и Херцеговина допълнителни 2 милиона евро хуманитарна помощ, тъй като наближава зимата, а хиляди мигранти и бежанци не са настанени в адекватни обекти. От 2018 г. ЕС е дал 5,8 милиона евро помощ на Сараево, бе съобщено на сайта на Европейската комисия.

Последвайте канала на

БТА
743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.24 | 19:57

1

Като са тръгнали да са мислили,искат 5 звезден хотел ли

2019.10.25 | 10:47

2

Не е зле, преди да напишеш нещо да помислиш. Никой не бяга от хубав живот. Не забравяй, че и Аспарух е емигрант от истока, така че помисли и ти кой си.

Добави коментар

Водещи новини