Северна Македония ще организира предсрочни избори на 12 април

  • 21 октомври 2019 06:28

  • 389
  • 0
Северна Македония ще организира предсрочни избори на 12 април
© Getty Images/Guliver (архив)

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 12 април в Северна Македония, заяви премиерът Зоран Заев след преговори с водещи политически лидери, предадоха ДПА и ТАСС.

Ден след като лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори за членство с неговата страна, Заев заяви, че иска гласоподавателите да определят пътя, по който ще поеме Скопие, припомня ДПА. Неговата партия искаше изборите да се проведат още по-рано, през декември тази година, но отстъпи пред искането на опозицията за назначаване на служебно правителство, което да ги организира. То ще встъпи в длъжност на 3 януари, заяви Заев.

Премиерът Заев управлява от 2017 г. и приносът му беше жизненоважен за решаване на отдавнашния дипломатически спор със съседна Гърция, която блокираше членството на страната в НАТО и ЕС. НАТО е на път да приеме Северна Македония, но Франция, Холандия и Дания блокираха започването на преговори със Скопие за присъединяване към ЕС. Заев предупреди, че това решение може да засили позициите на националистите, които се противопоставиха на компромиса с Гърция.

Последвайте канала на

БТА
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини