Албанският премиер: Гади ми се от тазгодишния Нобелов лауреат за литература за 2019 г.

  • 11 октомври 2019 12:45

  • 1199
  • 2
Албанският премиер: Гади ми се от тазгодишния Нобелов лауреат за литература за 2019 г.
© Getty (архив)

Гади ми се, когато чуя кой е носител на Нобеловата награда за литература за тази година. Това е написал албанският премиер Еди Рама в Twitter, предаде РИА Новости.

Министър-председателят в Тирана е отправил остри критики към хората, които са присъдили най-престижния приз за постижения в словесното творчество на австрийския писател Петер Хандке. "Нима в Скандинавския полуостров толерират расизма, като дават отличие на човек, открито защитавал геноцида срещу албанците?", е попитал реторично балканският политик.

Авторът от членката на Европейския съюз е бил яростен критик на операцията срещу Съюзна Република Югославия на НАТО (сегашните държави Сърбия, Черна гора и Косово) през 1999 г. Той е правил изказвания в подкрепа на Белград за политиката му спрямо албанците в бившата сръбска провинция. Австриецът също е присъствал на погребението на починалия през 2006 г. бивш сръбски президент Слободан Милошевич.

Новината за Нобела на Хандке е била посрещната с радост в Сърбия. "Наградата е отишла в ръцете на правилния човек. Аз се радвам и за Хандке, и за Олга Токарчук (полската писателка, обявена вчера за лауреат Нобеловата награда за литература за 2018 г.)", е заявил сръбският автор Драган Великич.

Хандке е благодарил на похитителите си сред сърбите. Аз се радвам, че сърбите не се интересуват само от Новак Джокович, е посочил още той, цитиран от белградското радио Б92.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1199 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
bn

2019.10.11 | 17:42

2

Направете си албанска нобелова награда и си я давайте на когото искате.

тоя

2019.10.11 | 13:37

1

тоя и албанците като цяло коя раса са???? като го гледам е бяла европеидна като сърбите. били расисти. не можеш да си расист спярмо собствената си раса. тоя за друга раса ли обявява???

Добави коментар

Водещи новини