Свидетели на земетресението в Истанбул: Казаха ни да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени за ново земетресение

Изплашени хора изпълниха улиците в Истанбул след силния трус от 6 по скалата на Рихтер. Учениците бяха изведени от училищата.

Срути се и едно от минаретата на централната джамия в община "Авджълар".

Ето какво разказа директорът на Българската Екзархия в Истанбул - Кадер Хаят, предава БТВ.

„Уплашена съм, да, защото откакто съм в Турция, не съм усещала толкова силно земетресение. Говорих по телефона с общината, когато се случи. Човекът от другата страна започна да вика и крещи, че има земетресение. Той остави слушалката, а аз изхвърчах навън. И понеже са били във висока сграда са усетили силно труса, а аз, въпреки че бях на приземен етаж, където работя, също го усетих много силно. Дори не усетих как излязох навън. Улиците са пълни с изплашени хора. Още сме стресирани. От жилищната ни кооперация се обадиха и казаха да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени, тъй като може да има ново земетресение. Преди два дни също имаше земетресение, но тогава не го усетихме. Разбрахме от телевизията, че се е срутило едно от минаретата на централната джамия на община "Авджълар". За други щети все още не съм разбрала. Сградите са изпразнени, а учениците са изведени от училищата. Мобилните телефони са ограничени, свързваме се само чрез интернет”.

Лек страх и паника е почувствала Мария Йозтюрк, чието семейство също живее в Истанбул. Тя разказа, че дори в училищата след силния трус мерките са били затегнати – на децата е било забранено да влизат в класните стаи, дори за да вземат раниците си

„За днес всички училища са във ваканция. Някои големи фирми също пуснаха работещите предварително в отпуска, а трафикът в Истанбул можете да предположите какъв е”, разказа Мария.

Коментари

 1. 2019.09.27 | 09:07

  az predlagam vsi4ki poleti do turciq da badat spreni
  ne moje sega da gi obi4ame
  kolko sa trepali tova zabravq li se

 2. 2019.09.27 | 09:06

  dano skoro ima 10 stepen i da srine vsi4ko

 3. 2019.09.27 | 00:44

  Какво нека ?

 4. 2019.09.26 | 20:45

  нека нека

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет