Ана Бърнабич: Косово остава точка на несъгласие между Сърбия и Германия

  • 18 септември 2019 21:49

  • 697
  • 0
Ана Бърнабич: Косово остава точка на несъгласие между Сърбия и Германия
© Pixabay

Въпросът за Косово остава точка на несъгласие между Белград и Берлин, заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в Берлин, предаде ТАСС.

"Въпросът за Косово остава единствената точка на несъгласие или неразбиране между нас. Германия обаче е един от най-важните ни партньори и колкото и да не се съгласяваме по някои въпроси, най-важното е да разговаряме с Германия, да чуем мнение или съвет, да представим нашата позиция и да видим дали можем заедно да доближим становищата си и да стигнем до дългосрочно трайно решение", каза Бърнабич на съвместна пресконференция с Меркел.

Тя добави, че без дългосрочно решение на косовския въпрос и историческо помирение между сърби и албанци няма да има добро бъдеще за Балканите. Бърнабич изрази увереност, че с подкрепата на Германия, Европейския съюз и всички други партньори е възможно да се построят "по-добри и проспериращи Балкани".

През последната година Белград и Прищина активно обсъждаха някакво компромисно решение, свързано с корекция на граници и размяна на територии, коментира ТАСС. САЩ подкрепиха тази идея, настоявайки за окончателно споразумение, предполагащо корекция на границите на Сърбия и Косово. От своя страна германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се обяви против промяна на границите на Балканите, като подчерта, че всички страни от региона и без това имат перспектива за членство в ЕС, посочва агенцията.

Предложения за "подялба" на Косово по национален признак, като районите с преобладаващо албанско население останат в Косово, а северната му част, населена главно със сърби, се присъедини към Сърбия, са правени и по-рано. Прищина обаче иска този териториален подход да бъде приложен и към южните части на Сърбия, населени с албанци, които да се присъединят към Косово, припомня ТАСС.

Целта на посещението ми в Германия е да се задейства нова вълна от германски инвестиции в Сърбия, заяви още сръбският премиер Ана Бърнабич.

Тя каза, че в Сърбия работят 400 германски компании с 60 000 работници, а Германия е важен търговски партньор на Сърбия.

Бърнабич изтъкна също, че европейската интеграция остава стратегическа цел на Сърбия.

"За нас Европейският съюз е преди всичко миротворчески процес. Балканите имат свои особености и специфика и дълготраен мир на Балканите ще настъпи едва когато целият регион стане част от ЕС. В този смисъл не се съмнявам, че Балканите са важни за ЕС", каза Бърнабич.

Сръбският премиер благодари на Германия за техническата и финансова подкрепа за европейската интеграция на Сърбия и покани Меркел да посети Белград.

Меркел от своя страна каза, че е разговаряла с Бърнабич за ситуацията в региона и за сътрудничеството, като изтъкна, че Берлинският процес се е доказал като много полезен и е довел до големи възможности за сътрудничество. Тя обеща Германия и занапред да подкрепя развитието на Сърбия, която е напреднала доста в преговорите за членство в ЕС.

Меркел подчерта, че трябва да продължи процесът на решаване на косовския въпрос до постигането на решение. Тя посочи, че Германия и Франция са опитали да помогнат за подновяването на диалога между Белград и Прищина и да съдействат за отмяната на косовските 100-процентови мита за сръбски стоки. Тя припомни, че процесът на преговори в момента е прекъснат и за неговото подновяване ще се говори отново след изборите в Косово през октомври.

Последвайте канала на

БТА
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини