Ердоган обсъди с Тръмп ситуацията в Идлиб

  • 29 август 2019 17:49

  • 674
  • 0
Ердоган обсъди с Тръмп ситуацията в Идлиб
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва е разговарял тази нощ по телефона с американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщиха от турското президентство.

Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са подчертали необходимостта от защита на цивилното население в района на северозападната сирийска област Идлиб и за продължаване на сътрудничеството им за избягване на хуманитарна криза в района.

Ситуацията в Идлиб беше сред най-важните теми и на срещата на Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва с руския държавен глава Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 във вторник в Русия. Турция се опасява, че настъплението на сирийските правителствени части срещу свързаните с "Ал Кайда" ислямисти в района може да предизвика бежанска вълна към границите ѝ.

Русия и Турция се споразумяха на 17 септември 2018 г. за превръщане на Идлиб в зона за деескалация, но съдбата на града ще бъде обсъждана и на предстоящата на 16 септември в Анкара среща на Иран, Русия и Турция, посветена на ситуацията в арабската страна.

По време на разговора си с Тръмп Ердоган е изразил задоволство от стъпките, предприети на последната среща на Г-7 по отношение на Иран. Техеран е важен търговски партньор на Анкара и износител на енергоресурси за Турция.

Двамата лидери са обсъдили и назначаването на кариерния дипломат Дейвид Сатърфийлд за нов американски посланик в Анкара. Той връчи акредитивните си писма на президента Ердоган в сряда. До момента Дейвид Сатърфийлд беше помощник държавен секретар, отговарящ за Близкия изток. Преди това той е бил специален съветник за Ирак и Либия и е заемал различни дипломатически постове в Египет, Ливан, Саудитска Арабия и Сирия. Постът на американски посланик в Турция беше вакантен от октомври 2017 г. след напускането на страната от предишния ръководител на дипломатическата мисия Джон Бас. Тогава американското посолство замрази издаването на визи заради местния служител на американското генерално консулство в Истанбул Метин Топуз, който беше съден от турските власти.

Междувременно на съвместна пресконференция с най-висшия американски военен – началникът на Обединения комитет на началник щабовете ген. Джоузеф Дънфорд – шефът на Пентагона Марк Еспър беше категоричен, че Турция може да има или американските самолети Ф-35, или руските ракетни комплекси С-400, но не и двете.

Във вторник започнаха доставките на втората партида части за руските системи, които ще продължат около месец.

Положението в Идлиб и в Либия, както и двустранните отношения, са били предмет на телефонен разговор и между Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини