Загреб: Босна е нестабилна държава. Сараево: Хърватският президент се клати

  • 31 юли 2019 10:34

  • 786
  • 0
Загреб: Босна е нестабилна държава. Сараево: Хърватският президент се клати
© Getty (архив)

Властта на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович се клати и заради това ни нападна, каза хърватският член на колективното босненско президентство Желко Комшич.

С тези думи политикът от Сараево отговори на изказване на колежката си от Загреб. Тя по време на среща с израелския държавен глава Реувен Ривлин в евреската държава е казала: Босна и Херцеговина е нестабилна държава, контролирана от войнствен ислям.

"Изказването на Грабар-Китарович е най-малко недопустимо за президент на държава-членка на Европейския съюз. Нейната власт се клати и тя се опитва да запази позициите си", коментира още Комшич, цитиран от сръбското радио Б92.

Представителят на босненските мюсюлмани в органа на управление на балканската страна Шефик Джаферович също осъди думите на хърватския президент. "Тези твърдения са абсолютно безпочвени. Всички в Европа знаят, че Загреб води агресивна ксенофобска политика и срещу нашата държава, и срещу босненските мюсюлмани", заяви той.

Босна и Херцеговина се управлява от Президентство, чиито ръководители се сменят на ротационен принцип на осем месеца. Във върховния орган на властта са представени трите най-големи етнически общности в страната (босненски мюсюлмани, сърби и хървати).

Сърбинът – Милорад Додик - все още не е коментирал думите на хърватския лидер.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини