Заев: България е наш стратегически партньор, искрен и голям приятел

  • 19 юли 2019 16:53

  • 945
  • 0
Заев: България е наш стратегически партньор, искрен и голям приятел
© Getty Images/Guliver (архив)

България е наш стратегически партньор и един от най-големите приятели на Република Северна Македония, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

Заев каза това в отговор на журналистически въпрос кои са червените линии, за които говори българският президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който на среща с посланици в България каза, че подкрепата на София за Скопие не е безусловна.

Заев заяви на пресконференция в правителството, че трябва да прочете изявлението на българския президент, за да се информира напълно за казаното от него, но изрази увереност, че България ще бъде авангардният поддръжник на интеграционните процеси на Северна Македония и че думите на Радев са мотив за преодоляване на разликите между комисиите по историческите въпроси.

"България е наш искрен и голям приятел, но същевременно интеграцията на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е в интерес и на България. Това многократно са изтъквали и президентът Радев, и премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, така че вярвам, че може би употребата на думите означава и мотивация на двете страни да превъзмогнат откритите в момента въпроси между двете комисии по историческите различия. Вярвам, че посланието е в този дух", каза Заев.

Тъкмо Борисов и особено Радев често казват, че приятелството расте и се развива. Всички сме длъжни да се отнасяме така, изтъкна Заев.

Последвайте канала на

БТА
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини