Гласоподаватели щурмуват Истанбул за предстоящите утре избори за кмет

  • 22 юни 2019 15:33

  • 1382
  • 0
Гласоподаватели щурмуват Истанбул за предстоящите утре избори за кмет
© gettyimages

Гласоподаватели от различни краища на Турция масово се стичат, за да гласуват на повторния вот за кмет на Истанбул, който ще се състои на 23 юни.

Става дума за избиратели, чиято адресна регистрация е в Истанбул, но по една или друга причина се намират извън мегаполиса. Истанбул е градът с най-голям процент пришълци от всички краища на Турция. Само около една трета от близо 16-милионното население са кореняци.

Намиращите се към момента извън Истанбул избиратели от вчера масово пристигат в мегаполиса. Има оживен трафик по пътищата, а автобусните фирми пуснаха допълнителен брой автобуси. Хотелите в курортите се изпразниха.

Очаква се през целия ден днес и през нощта да продължи "временното изборно преселение", както го наричат турските медии. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) мобилизира избирателите си от окръг Сивас, които се прогнозира, че ще гласуват за техния кандидат Бинали Йълдъръм. Местната организация е осигурила около 100 автобуса за превозването на около 6 хиляди избиратели от района на Сивас. Други 6 хиляди са тръгнали със собствен превоз.

Автобусите бяха изпратени със специална церемония от ръководството на местната районна структура на управляващата ПСР. Председателят й Юсуф Танръверди обяви, че гласоподавателите са граждани, които прекарват ваканцията в окръг Сивас, но според медиите това са главно сезонни работници, болшинството - от кюрдски произход, чиято адресна регистрация е в Истанбул, но през лятото работят в Сивас.

По директива, спусната от ръководството на ПСР в Истанбул, били сформирани комисии във всички области на Турция за уреждане на трансфера на гласоподаватели специално за вота на 23 юни. Данните за всички избиратели по райони се събирали в координационен център в Истанбул, посочи още районният ръководител на ПСР.

В същото време и противниковият фронт - на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е осигурил автобуси за симпатизантите си от окръг Сивас, които се очаква да гласуват за Екрем Имамоглу, който спечели изборите на 31 март, но вотът бе касиран от Висшата избирателна комисия (ВИК) под натиска на управляващата ПСР.

Около 650 души с 15 автобуса, симпатизанти на опозицията в района на Сивас, са били изпратени в Истанбул, предаде БТА. Наплив има и от хора от Черноморието, които представляват многобройна изселническа общност в Истанбул, второ и трето поколение.

Курортите по крайбрежието на Анталия, Алания, Бодрум, Чешме, Каш, Черноморието и други, които по това време са наводнени от курортисти, са се изпразнили. Хиляди гласоподаватели от Истанбул, които прекарват почивката си там /сега е разгарът на сезона/, са прекъснали ваканцията си, само и само за да отидат да гласуват в Истанбул. Курортистите се считат за електорат на опозицията. Вероятно поучени от опита, че на референдума за президент избирателите на НРП предпочетоха ваканцията си вместо да отидат да гласуват, сега се очаква масова мобилизация за вота.

Веднага след като ВИК, под натиска на управляващите, касира вота, спечелен от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу и разпореди провеждането на повторен вот за кмета на Истанбул, общините на опозицията чрез Туитър призоваха избирателите от Истанбул да не ходят на почивка през юни, а да останат в града и да гласуват.

Хотелите по крайбрежието стартираха кампания, с която отложиха, пререгистрираха или отмениха резервациите без неустойки. Самолетни и автобусни компании също пререгистрираха предварително закупените билети.

Прогнозира се висока избирателна активност, по-висока от тази на 31 март. Тогава бе регистрирана избирателна активност от 84,6 процента, а утре се очаква тя да достигне 90 на сто. Като цяло турците смятат гласуването на избори за единственият механизъм на демокрацията.

Според проправителствените медии може да се очаква увеличаване на избирателната активност с поне два процента, като те прогнозират, че това може да увеличи подкрепата за Бинали Йълдъръм, смятан за най-верният помощник на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

На вота на 31 март Йълдъръм и Имамоглу получиха по около 4 млн. 150 бюлетини, Имамоглу - с 13 хиляди повече от Йълдъръм. Прогнозира се, че утрешният вот ще бъде по "острието на бръснача".

В неделя около 11 млн. души - 10 560 963 избиратели, ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции във всичките 39 общини на Истанбул.

Гласоподавателите ще определят кой ще поеме кметската управа на голямата община на 16-милионния Истанбул през следващите 5 години. Предстоящият местен вот се преценява като съдбовен. Колкото и да звучи тривиално, в това твърдение има логика, защото 31 процента от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда в Истанбул. Близо 8,8 милиарда долара е бюджетът на голямата община на Истанбул. Освен това общината има правомощия да сключва договори, търгове и т.н. с международни институции. Човекът /или партията, която представлява/, заел кметското кресло, фактически ще поеме контрол над всичко това. Този факт определя и характера на предизборна борба, която е толкова ожесточена и войнствена, че в пъти надхвърля обичайната, иначе сравнително спокойна надпревара, характерна за местен вот.

Решаващата надпревара на утрешните избори ще бъде между основните опоненти - Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата ПСР и смятан за най-верния помощник на президента Ердоган, и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу, който спечели вота на 31 март, касиран от ВИК. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Изборният ден ще започне в 8 часа и ще завърши в 17 часа местно време, еднакво с българското време. Първите резултати се очаква да започнат да постъпват след 18 часа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини