Пендаровски: Очаквам от ЕС незабавно да определи дата за преговори със Скопие

  • 04 юни 2019 17:06

  • 289
  • 0
Пендаровски: Очаквам от ЕС незабавно да определи дата за преговори със Скопие
© Прессекретариат на държавния глава (архив)

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че очаква от Европейския съюз незабавно да определи дата за започване на преговори за членство на неговата страна, предаде агенция МИА.

"ЕС трябва да оправдае високите очаквания, които създаде у нашите граждани", каза Пендаровски на регионална конференция "Разширяването на ЕС на кръстопът", която се състоя днес в Скопие.

Пендаровски изтъкна, че ако на срещата на върха на ЕС през юни Северна Македония и Албания не получат дата за преговори, а Босна и Херцеговина - позитивно мнение за членство, това ще предизвика разочарование в региона, ще демотивира гражданите, ще намали доверието в ЕС и ще забави реформите.

На същата конференция бившият президент Бранко Цървенковски каза, че ако това лято Северна Македония не получи дата за преговори, това ще бъде доказателство за липса на лидерство в рамките на ЕС и липса на визия не само за бъдещето на Западните Балкани, но и за самия съюз.

Цървенковски припомни, че ЕС досега е отхвърлил девет препоръки на Европейската комисия за започване на преговори със Северна Македония и има опасения, че ще отхвърли и десетата на срещата си през юни.

"Нима е възможно страните членки да демонстрират такова недоверие в докладите и препоръките на собствената им, избрана от тях Европейска комисия", попита Цървенковски, като добави, че страната му, която е получила статут на кандидатка за членство през далечната 2005 г., не иска незаслужена награда, а шанс да започне процеса на интеграция.

Конференцията беше организирана от Подгоричкия клуб на бивши и настоящи президенти и премиери от Западните Балкани.

Последвайте канала на

БТА
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини