Турската лира рязко поскъпна след телефонния разговор между Тръмп и Ердоган

  • 30 май 2019 14:11

  • 5742
  • 1
Турската лира рязко поскъпна след телефонния разговор между Тръмп и Ердоган
© pixabay

Днес турската лира поскъпва рязко към едномесечни върхове спрямо щатския долара и еврото с оглед на подновени надежди за подобряване на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара. Повод за това стана проведеният късно снощи телефонен разговор между президентите на двете държави - Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва относно закупуването от страна на Турция на руските системи за противоракетна отбрана С-400.

Турската валута се повишава с близо 2% към 5,9000 лири за един долар и с 1,52% към 6,5800 лири за едно евро, достигайки по този начин най-високи нива от 25-и април насам.

По време на телефонния разговор в сряда, турският президент Ердоган повтори пред Тръмп предложението си за създаване на съвместна работна група за оценка на въздействието на руските системи С-400. Двамата лидери също така се договориха да разговарят в кулоарите на срещата на високо равнище на страните от Г-20 в Япония в края на месец юни, предаде БНР.

Турската лира се обезцени през настоящата година с около 14%, отчасти и поради растящото напрежение между важните съюзници в НАТО около доставките в Турция на руските ракетни комплекси С-400, като Вашингтон твърдеше многократно, че тези системи за противоракетна отбрана ще изложат на риск американските изтребители Ф-35. Снощният телефонен разговор между двамата лидери обаче вдъхна надежда, че може да се постигне споразумение по отношение на руските системи за противоракетна отбрана и да се отмени заплахата от санкции на САЩ спрямо Турция, посочи Джейсън Туви, анализатори в компанията Capital Economics.

Подкрепа за поскъпването на турската лира през последните дни на търговия оказа и решението на Централната банка на Турция от началото на седмицата да повиши задължителните обезпечения на търговските банки при отпускането на заеми в чуждестранна валута. Целта на тази мярка е да се обезкуражат местните кредитори да концентрират техните спестявания в други валути извън турската лира. Надеждите за подобряване на отношенията между Анкара и Вашингтон се отразяват позитивно и на турски държавни облигации, както и на фондовата борса в Истанбул.

Днес деноминираните в долари турски дългови книжа с падеж през 2030-а година поскъпват с 0,9 цента, а книжата с падеж 2045-а година - с 0,7 цента, според данни на Tradeweb. Основният фондов индекс на борсата в Истанбул пък се повишава с над 2%, докато акциите на турските банки поскъпват с над 3%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
eqw

2019.05.30 | 14:25

1

ще клекнат пред чичо сам. всички клякат.

Добави коментар

Водещи новини