Сръбският хелзинкски комитет: Белград трябваше да признае Прищина пръв

  • 30 май 2019 12:03

  • 585
  • 3
Сръбският хелзинкски комитет: Белград трябваше да признае Прищина пръв
© Getty (архив)

Нашата държава трябваше да бъде първата, признала независимостта на Косово, каза председателят на Сръбския хелзинкски комитет Соня Бисерко, съобщи белградското радио Б92.

Според ръководителката на местния клон на международната правозащитна органи нация, ако нейната страна е била признала обявената на 17 февруари 2008 г. държавност на бившата си провинция, Белград би извлякъл политически дивиденти. "Такава постъпка би могла да бъде само от ползва за Република Сърбия. Щяхме да се обявим като фактор на стабилността на Балканския полуостров и Европа. С ината си по отношение на Косово ни се отдалечихме от Европа, на която принадлежим и тръгнахме към Русия", е посочила още тя. Изказването на Бисерко бе публикувано на фона на поредния епизод на напрежение между Белград и Прищина.

Да припомним, преди дни части на косовската полиция със специално предназначение задържаха няколко души в населения с предимно сърби Северно Косово. НАТО, под чийто контрол се намират силите за сигурност на най-младата държава в Югоизточна Европа, бе заявила, че става дума за операцията срещу организираната престъпност.

Днес медии от Косово съобщи, че шестима от арестувани са били освободени.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
585 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Съдията

2019.05.30 | 16:06

3

Соросоиден боклук! Да беде вкаран във затвор до живот!

2019.05.30 | 12:44

2

и техния като нашия. Ибкчии

asd

2019.05.30 | 12:28

1

върнете ни западните покрайнини и ще ви обявим за фактор за стабилност на балканите.

Добави коментар

Водещи новини