Турция: САЩ трябва да уважат решението ни за изборите в Истанбул

  • 09 май 2019 14:41

  • 902
  • 3
Турция: САЩ трябва да уважат решението ни за изборите в Истанбул
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция поиска от САЩ да уважват решението ѝ за повторно гласуване за кмет на Истанбул, предаде ДПА. Призивът бе отправен няколко часа след като Вашингтон призова за свободни и честни избори.

"Решението за повтаряне на изборите бе взето поради незаконни елементи, установени на изборите на 31 март 2019 г., независимо от изборните резултати", заяви турското министерство на външните работи.

"Всички трябва да уважават решението на Висшата избирателна комисия", добави ведомството. В изявление на Държавния департамент, огласено снощи, бе изтъкнато, че "свободните и честни избори и приемането на легитимните изборни резултати са съществено важни за всяка демокрация".

САЩ призоваха турските власти да проведат изборите за кмет на Истанбул в съответствие със закона и окачествиха решението за отмяна на резултатите като "необичайно".

Висшата избирателна комисия отмени в понеделник резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март, на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия.

ВИК се произнесе в полза на ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, която оспорва резултата от изборите на 31 март в Истанбул и твърди, че вотът е бил белязан от нередности. Новите избори в Истанбул ще се произведат на 23 юни.

Последвайте канала на

БТА
902 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.05.09 | 16:21

3

Българи дават акъл на света .Ашлаци

Да, ама не...

2019.05.09 | 14:53

2

А, да ве янките ще оставят пък някакви си ислямски турски варвари от анадола да нарушават демокрацията...

Иван

2019.05.09 | 14:48

1

Турски маймуни,кой ви брои за хора бе мангали дефектни

Добави коментар

Водещи новини