Северна Македония е в очакване на папа Франциск

  • 07 май 2019 07:05

  • 542
  • 0
Северна Македония е в очакване на папа Франциск
© Булфото (архив)

Северна Македония се готви за визитата на папа Франциск - втори етап от обиколката му в две балкански страни, предаде Франс прес. Папата пристига днес в Скопие от България, където остана повече от два дни и участва в осем прояви в София и Раковски.

В Северна Македония православните са мнозинство, около две трети от населението, а мюсюлманите са една трета, основно членове на албанската общност. 

По време на визитата си папата ще отправи послание за единство в малката балканска страна, която е мозайка от националности и вероизповедания. Самият папа в обръщението си към народа на Северна Македония отбеляза преди броени дни, че особената красота на тази страна е свързана с различието на култури и етнически и религиозни принадлежности, които има в нея. Той припомни, че най-хубавите мозайки са онези, които имат най-много и разнообразни цветове.

Програмата на папата в Скопие предвижда среща с политически и религиозни лидери и посещение в мемориалния комплекс на Майка Тереза, която е родена в Скопие, но го е напуснала в края на 20-те години на миналия век, отбелязва Франс прес.

На централния площад в Скопие папата ще отслужи меса, за която бяха раздадени 15 000 безплатни билета, като хора от различни вероизповедания побързаха да се сдобият с тях.

Визитата на папата ще бъде два дни след избирането на нов президент на Северна Македония - Стево Пендаревски.

Това е първо посещение на папа в Северна Македония. Папи са посещавали от бившите югославски републики Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Папа Йоан Павел Втори на два пъти е бил в Босна и Херцеговина и Словения и на три пъти в Хърватия. Папа Бенедикт Шестнадесети е бил в Хърватия. През 2015 г. Франциск посети Босна и Херцеговина, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Посещението на папа Франциск в Скопие приключва тази вечер, когато той ще се прибере в Рим.

В края на май е запланувано посещение на папата в Румъния.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини