Еди Рама: Положението на Балканите се влоши и ЕС носи вина за това

  • 10 април 2019 14:20

  • 1341
  • 2
Еди Рама: Положението на Балканите се влоши и ЕС носи вина за това
© Getty (архив)

Положението на Балканите се влоши през последните година-две, а това е последица и от забавянето на предприсъединителните процеси на страните от региона, каза албанският премиер Еди Рама, цитиран от сръбското радио Б92.

"Такава връзка може да се установи без кой знае какви проблеми", е допълнил министър-председателят в Тирана. Той е посочил още, че част от отговорността за въвеждането на 100-процентовите мита от страна на Косово върху стоки от Сърбия носи и Брюксел. "В столицата на Европа не одобриха безвизовото пътуване и престой на гражданите на най-младата държава в Югоизточна Европа, въпреки че Прищина е изпълнила всички условия за това. Ето защо в Косово предприеха тази мярка", е коментирал той.

Сърбия и Черна гора са започнали разговори за пълноправно членство в блока, а Албания и Северна Македония очакват стартирането на този процес през това лято, а Косово и Босна и Херцеговина също желаят да станат членки на икономическото и политическото обединение, припомни белградската медия.  

Междувременно с ръста на популизма и евроскептицизма все по-често се чуват гласове, че ЕС не трябва да се разширява в източна посока. Тази тенденция се е засилили и с оглед на изборите за депутати на блока, посочи още Б92.

Рама е допълнил, че разбира такива настроения. Той обаче е заявил, че евентуално забавяне на преговорите за присъединяване и влизане на страните от Балканския полуостров в ЕС може да има тежки последици за Стария континент. Премиерът е посочил за пример изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето от 17 април 2018 г. Тогава западноевропейският политик е заявил, че ако Балканите не станат част от икономическия и политически съюз, Европа може да се изправи с криза, подобна на войните в бивша Югославия през 90-те години.

"Изказвания от типа "Или Европа, или война" са много ясен сигнал към народите в нашия регион, живеели векове в омраза, и много държави постигнаха успехи през последните няколко години в тази посока", е посочил още Рама. Той е припомнил за премахването на граничния контрол между страната му и Косово, както и преговорите между Белград и Прищина.

"Ние заслужаваме да станем членка на ЕС, защото сме изпълнили много от условията", е казал още премиерът в Тирана. Той обаче е признал, че организираната престъпност в страната му все още е проблем. "Ние работим по изкореняването на това зло", категоричен е бил той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1341 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Европа не е виновна

2019.04.10 | 15:22

1

Че се насаждате на Европейска територия и невъзможноста да се интегрирате,защото сте се родили мюсюлмани,живеещи извън майчината ви родина.

2019.04.10 | 22:29

2

О, неразумни! Албанците са славянски народ и земята на предците им е тук, на Балканите.

Добави коментар

Водещи новини