Политолог: Изборните резултати не са катастрофални за Ердоган

  • 01 април 2019 20:52

  • 1852
  • 1
Политолог: Изборните резултати не са катастрофални за Ердоган
© gettyimages

Според наблюдателите на местните избори в Турция от Съвета на Европа, вотът е преминал нормално. Вероятно заради все още неясния резултат от кметския вот в Анкара и Истанбул водещите световни политици се въздържат от официални коментари.

В Туитър Джем Йоздемир от германските Зелени, известен с острата си критика към турския президент, написа, че въпреки медийното затъмнение и натиск опозицията е успяла да се пребори за кметския пост в столицата Анкара. „Сега ще заговорите за манипулации, нали?“, пита Йоздемир управляващите в Турция.

За ограничаване на свободното изразяване на гражданите и журналистите говори и Андрю Доусън, който ръководи делегацията наблюдатели на Съвета на Европа. „В Съвета на Европа не сме напълно убедени, че средата в Турция предполага провеждането на свободни и честни избори в съответствие с европейските ценности и принципи. Нямаме конкретни доказателства, просто слушахме новините“, заяви Доусън на пресконференция в Анкара.

Ердоган претърпя тежък удар на изборите, след като неговата партия загуби контрола над столицата Анкара за първи път от основаването ѝ през 2001 г. „Вероятно президентската партия ще претърпи поражение и в родния град на Ердоган и най-големия град в страната - Истанбул“, коментира Франс прес.

„Гардиън“ определи вота като важен тест за управлението на Ердоган, а "Вашингтон пост" вижда причината за изборния провал в негативната реакция на избирателите заради начина, по който президентът управлява икономиката.

Изборните резултати „Ню Йорк таймс“ определя като „първи голям изборен неуспех за Ердоган за десетилетие и половина във властта“.

Германският политолог Удо Щайнбах обаче предупреждава, че изборните резултати не са катастрофални за Ердоган. „Дори напротив - авторитарното му управление получи своята политическа легитимация“, коментира анализаторът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.02 | 10:32

1

Провала на Ердоган се дължи на не-адекватната му външна политика. Той трябва да се определи с кого ще бъде. В противен случай ще загуби.

Добави коментар

Водещи новини