Издирвана гюленистка е заловена в Турция при опит да премине в България

  • 26 март 2019 13:39

  • 1023
  • 2
Издирвана гюленистка е заловена в Турция при опит да премине в България
© Pixabay

Издирвана от турската полиция за връзки с ФЕТО – организацията на Фетхуллах Гюлен, турска гражданка е била заловена при опит да премине нелегално в България, предаде БТА.

Властите в Одрин съобщиха, че Сюмейра Даг е била заловена с мъж, с когото има религиозен брак, и двамата заедно възнамерявали да избягат в България.

27-годишната туркиня се укривала близо една година. Преди това тя била университетска преподавателка в град Болу.

Жената била засечена при разследването на турските власти във връзка с осуетения опит за преврат, че използва комуникационната система на хората на ФЕТО БайЛок (ByLock), и била включена в списъка на издирваните от полицията хора.

Смята се, че мобилното приложение БайЛок е използвано за подготовката и реализирането на опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Бегълците били заловени от екипи на жандармерията, на които е поверена охраната на границата с България. Двамата са поставени под арест.

Междувременно турските медии обръщат внимание на посещението в България на главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа. Изданията очакват прокурорът да настоява пред българските власти за екстрадирането на заподозрени за връзки с мрежата ФЕТО. Според турските власти две училища в София са свързани с мрежата на Гюлен и отдавна настояват за тяхното закриване.
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1023 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.28 | 13:11

2

Света София не е плод на византийско изкуство: този паметник е плод на Тракийското ранно-християнско изкуство в Източната Римска Империя със столица - Константинопол. Римските императори Константин Велики, Констанц, Юстин, Юстиниан Велики са ТРАКИЙЦИ т е БъЛГАРИ! Нека всички да го запомнят.

асд

2019.03.26 | 14:09

1

няма страшно. боко ще ги предаде ако влязат в бг, ще предаде българските граничари да ги съдят в турция и да лежат в диарбекир. за да се знае кой е султана, кой е васала.

Добави коментар

Водещи новини