Есперт с коментар дали "Света София" отново ще стане джамия

  • 25 март 2019 16:20

  • 1454
  • 5
Есперт с коментар дали "Света София" отново ще стане джамия
© Нова телевизия

Идват избори в Турция, с това си действие Ердоган ще покаже, че е защитник на мюсюлманите и исляма. Електоратът на Ердоган са силно вярващи хора, а чрез такъв тип новини той ги контролира. Често дори джамиите са с плакати на турския президент. Това заяви историкът и писател Ибрахим Карахасан-Чънар по повод новината, че Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва иска да върне на "Света София" статута на джамия. 

"Света София" е със статут на музей. От страна на Ердоган това е просто политически трик и според мен няма да се стигне до крайни действия", каза още той в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия. 

"Политиката на Ердоган винаги е била религиозно насочена, а и електоратът му го изисква", допълни Карахасан.

"Света София" е главна конструкция на християнството, която е оцеляла и до днес. Ако Ердоган запази статута ѝ на музей, той ще обедини религиите" , завърши по темата богословът Иван Шишиев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1454 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.26 | 23:39

5

Света София не е плод на византийско изкуство: този паметник е плод на Тракийското ранно-християнско изкуство в Източната Римска Империя със столица - Константинопол. Римските императори Константин Велики, Констанц, Юстин, Юстиниан Велики са ТРАКИЙЦИ т е БъЛГАРИ! Нека всички да го запомнят.

аман от експерти

2019.03.25 | 17:39

3

Този господин, като не е запознат с въпроса, защо коментира. Ердоган иска да обяви "Света София" за джамия, без да променя статута ѝ на музей, за да могат и туристи мюсюлмани да я посещават. Това го заяви лично той. Статута не се променя и не става действаща джамия.

2019.03.26 | 09:40

4

А ти ходил ли си в Света София за да пишеш подобни тъпотии? Въпрос към идиоти като теб: Може ли по стените на джамия да има иконопис? Или след като турчолята хвърлиха толкова пари да изчегъртат мюсулманските орнаменти и да реставрират иконописите сега отново ще ги измажат и изрисуват с орнаменти?

1

2019.03.25 | 16:37

2

По добре джамия без вход,отколкото музей с 10 евро вход.

2019.03.25 | 16:32

1

Много важно. Религиите са анахронизъм . Само мошеници като путя и доганя ги разтягат тези локуми

Добави коментар

Водещи новини