Гърция осъди националистическа реторика на Ердоган

  • 18 март 2019 10:29

  • 704
  • 1
Гърция осъди националистическа реторика на Ердоган
© Getty Images/Guliver

Гърция осъди националистическа реторика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на негово изказване в Измир през уикенда, съобщава в. "Катимерини".

"Измир! Ти, който хвърляш гяурите в морето и защитаваш безпомощните", заяви Ердоган в речта си, очевидно визирайки гърците, удавили се през 1922 г. при опит да избягат от настъпващите турци.

Събитията се отнасят до гръцко-турския военен конфликт от 1919-1922 г. и съпротивата на Турция срещу усилията на Гърция да завземе Смирна (Измир) и околностите на града. Хиляди войници и стотици хиляди гърци се хвърлят в морето от Измирското пристанище при приближаването на турските войски.

"Гърция няма да бъде въвлечена в употреба на външната политика за обслужване на вътрешнополитически цели или използване на историята с оскърбителна за съседни държави терминология", заяви гръцкото министерство на външните работи в огласена вчера декларация.

Ведомството предупреди, че подобни "недопустими забележки" подкопават доверието, което Атина се надява да бъде изградено между двете страни, и "не са в синхрон с европейската перспектива, която турското ръководство твърди, че подкрепя".

Последвайте канала на

БТА
704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
MARABA ANADOLSKİ

2019.03.19 | 03:10

1

GARÇOLYATA,YA MALÇETE ÇE SHA Vİ...AHAHA OSHTE EDİN PAT.

Добави коментар

Водещи новини