Опитаха да щурмуват парламента в Албания

  • 16 март 2019 17:11

  • 1455
  • 6
Опитаха да щурмуват парламента в Албания
© gettyimages

Протестиращи албанци от цялата страна опитват да щурмуват парламента на страната.

В столицата на Албания Тирана се провежда многохиляден антиправителствен протест. Недоволството започна мирно, но впоследствие се стигна и до сблъсъци с органите на реда, съобщават световни медии.

До стълкновенията се е стигнало, след като група демонстранти опитали да нахлуят в сградата на парламента. Това наложило по-остри мерки от страна на органите на реда - те използвали сълзотворен газ и водни оръдия. Голяма част от протестиращите обаче са се подготвили с противогази и са категорични в намереняита си да превземат сградата на парламента, пише Вalkaninsight.

Протестиращите си започнали да отговарят на полицаите и започнали да ги замерят с камъни. Има данни за пострадали полицаи.

Този протест е опозиционен - насочен срещу премиера Еди Рама. Събралите се настояват Рама да подаде оставка и управлението на държавата да бъде поето от преходен кабинет. Лидерът на опозиционната Демократическа партия (ДП) Лулзим Баша също се включи в протеста. Той беше приветстван от хората, когато се появи в тълпата.

Ситуацията продължава да е напрегната. Демонстрантите продължават да правят опити да преминат през полицейския кордон и железните ограждения, които бяха поставени рано днес от органите на реда. Според опозицията днешното недоволство е най-масовото в историята на Албания. 

На плакати протестиращите развяват образа на Рама редом с този на Николас Мадуро.

ЕС и САЩ призоваха опозиционните партии в Албания - Демократическа партия (ДП) и Социалистическото движение за интеграция (LSI), да не насърчават насилието, а да преговарят мирно с управляващите. Държавният глава на страната Илир Мета също призова да не се стига до прояви на насилие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1455 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кико

2019.03.17 | 07:03

6

Боже колко тъпанар е родила нашата земя хубава! Чети коментари и се обогатяваи!

Reality

2019.03.17 | 02:09

5

Българските овце седят мирно под тоягата на Доганя - в кошарата на Тиквата... Що не се организирате 4000-5000 срещу 240 пуфляка тука? Реотан, ама пари за ток нема за да загрее Булгаристан!

Ганьо

2019.03.16 | 23:00

4

Гледай Ганьо, мазохисте, и се учи. ти си стой на село и псувай и чакай поредния да те оправи.

2019.03.16 | 19:17

2

Българският реотан,за жалост няма скоро да загрее !
Анатема на ДрагалЪвския гърбат Ай дук,на Сашо Нереза,Пастирката, Бакъря, Сюлейман Безродни и Катъря, Нинови- ца, Куневица,Цура Тъпото,Цвък Молитвата и Б.Тиквата.

2019.03.16 | 19:33

3

та ева в червения тролски г*з

2019.03.16 | 18:19

1

Я, албанския реотан най-сетне загря...

Добави коментар

Водещи новини