Турският печат за жп-линията Гебзе - Халкалъ: Ще свържем света

  • 13 март 2019 09:45

  • 775
  • 0
Турският печат за жп-линията Гебзе - Халкалъ: Ще свържем света
© Pixabay

Откриването на жп-линия в Истанбул, свързваща европейския и азиатския бряг на мегаполиса, е сред водещите теми на турския печат днес, предаде БТА.

Жп-линията, свързваща европейската част на Истанбул (спирка Халкалъ) с азиатската част (спирка Гебзе), бе открита на официална церемония вчера. На церемонията по откриването на жп-линията присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът за кмет на Истанбул от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, информират вестниците. "Ще свържем света" ("Йени шафак"), "Свързахме Лондон и Пекин" ("Стар"), "Президентът Ердоган откри жп-линията Гебзе - Халкалъ" ("Йени акит").

Това са някои от заглавията на водещи турски вестници по темата, поместени на първите им страници. Общо 1 милион и 700 хиляди души ще могат ежедневно да се възползват от услугите на влаковете, пътуващи по новата линия. Пътуването, което преди отнемаше 185 минути, вече ще продължава само 115 минути, отбелязва "Йени шафак". Истанбул се сдоби с поредния си реализиран мега проект. След няколко години работа бе открита жп-линията Гебзе - Халкалъ, пише в. "Тюркие". Жп-линията няма да свързва само двата бряга на Истанбул, а ще свързва два континента, заяви на церемонията по откриването президентът Ердоган, цитиран от "Йени шафак". В. "Хюриет" пише, че жп-линията Гебзе - Халкалъ всъщност е ремонтирана и модернизирана.

Жп-линията е била закрита през 2013 г.

През изминалите няколко години са били модернизирани почти всички спирки по линията (спирките са общо 43). На церемонията по откриването на линията Ердоган изтъкна, че пътниците ще могат да пътуват от Гебзе до Халкалъ само за един час и 55 минути. По тази линия, която покрива най-натоварения маршрут в Истанбул, ще пътуват 75 хиляди пътници на час и близо 1,7 милиона пътници дневно.

С други думи по тази жп-линия ще пътуват толкова пътници, колкото без функционирането й пътуват със 100 хиляди превозни средства, подчерта държавният глава, цитиран от "Хюриет". Десет квартала на Истанбул ще имат възможността да използват директно тази линия. Тя ще облекчи значително трафика в Истанбул, добави той. 76,6-километровата жп-линия включва и железопътния тунел под Босфора - Мармарай (с участък от 13,5 км.). Разбира се, Мармарай е най-стратегическата част от този проект, който осигурява пряката връзка между двата континента.

С изграждането на Мармарай свързахме двете жп-линии, посочи Ердоган. Президентът съобщи, че модернизирането на жп-линията Гебзе- Халкалъ е възлязло на 8,5 милиарда турски лири (1,4 милиарда евро).

Последвайте канала на

Novini.bg
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини