Крайградски пътнически влак ще свързва двете крайни точки на Истанбул на европейския и азиатския бряг

  • 12 март 2019 12:45

  • 422
  • 0
Крайградски пътнически влак ще свързва двете крайни точки на Истанбул на европейския и азиатския бряг
© pixabay

Крайградски пътнически влак ще свързва двете крайни точки на Истанбул - Халкалъ на европейския бряг и Гебзе на азиатския бряг на мегаполиса. Официалното откриване на влаковата линия се предвижда да се състои днес от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

Предимството на новата влакова линия е, че ще се свързва с отсечката на метрото Мармарай, което минава под Босфора и свързва азиатския и европейския бряг на Истанбул. Така разстоянието от крайната европейска точка до крайната азиатска точка, което е 76,6 км. по релси ще се изминава за около 105 минути. Влакът ще има 43 спирки. Предвижда се да превозва по около 1,5 милиона пътници дневно в двете посоки. Крайната спирка на европейския бряг е Халкалъ. Това е гарата, откъдето потегля и пристига международният бърз влак през Капъкуле за България и Европа. Освен това крайградският влак ще прави връзка и с началната гара на високоскоростния влак Истанбул-Анкара.

До 2013 г. по тази линия се движеше крайградски влак, но само на азиатския континент, между Гебзе и Хайдарпаша. Той обаче бе отменен, релсите бяха изкъртени, гарите бяха затворени. Но преди около две години бе решено линията да бъде подновена, за да свърже азиатския бряг с европейския. Строителството бе завършено за около 70 месеца. Тестването на линията продължи около месец с празни композиции. Президентът Ердоган откри официално влаковата линия. Той посочи, че съоръжението ще облекчи в значителна степен трафика на Истанбул.

Населението на над 10 района на 16-милионния Истанбул ще пътува комфортно и бързо по новата линия, защото ние мислим и работим за благоденствието на хората, каза Ердоган, като обеща нови проекти за жителите на Истанбул.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини