Един глас крепи голямата гръцко-македонска сделка в Атина?

  • 23 януари 2019 16:42

  • 796
  • 0
Един глас крепи голямата гръцко-македонска сделка в Атина?
© Getty (архив)

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли вероятно си е осигурил  парламентарна подкрепа за Преспанското споразумение, написа атинският в. Екатемерини.

Лявата коалиция СИРИЗА вероятно е успяла да убеди четирима депутати от други политически формации, които да дадат зелена светлина на историческия документ. Изданието обаче не назовава нито конкретни имена, нито политически сили, които са се обявили за сделката с бившата югославска република. В гръцкия парламент има 300 депутати, а за приемането на законите са необходими 50% от законодателите + един глас (151 души).

Може би в полза на споразумението ще гласуват отцепниците от партията на бившия военен министър Панос Каменос "Независими гърци" (четирима) и депутатът от лявоцентристката партия "То Потами" ("Река") Списос Данелис. Изданието припомня, че такава бе конфигурацията, която подкрепи Ципрас при вота на недоверие.

Очаква се днес депутатите да започнат дебатите за Преспанското споразумение. За тази вечер най-голямата опозиционна сила в страната свика митинг в Атина против документа. Лидерът на консервативната "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис за пореден път обяви документа за национално предателство.

Ципрас и Зоран Заев подписа през лятото споразумение, което слага край на спора между Атина и Скопие за името на балканската  държава. Двамата се разбраха югозападната ни съседка да се нарича Република Северна Македония.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини