Мерки срещу насилието в турски унивеситети

  • 16 януари 2019 15:11

  • 1196
  • 0
Мерки срещу насилието в турски унивеситети
© Getty Images/Guliver

Предвид зачестилите случаи на физическо насилие срещу преподаватели в турските университети, по линия на Съвета за висше образование на страната ще бъдат предприети допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на преподавателите и студентите в учебните заведения и в общежитията. Това се посочва в съобщение на Съвета за висше образование.

Последният случай, който потресе академичните среди, бе убийството на преподавателката Джерен Дамар от университета Чанкая, от студент, когото преподавателката преди това хванала да преписва на изпит.

Договорено е било да бъде сформирана работна комисия от представители на Съвета за висше образование съвместно със специалисти от министерството на вътрешните работи и от генералната дирекция по областните администрации, която да анализира проблемите и причините за насилието.

Първото заседание на работната комисия се е провело под ръководството на ръководителя на Съвета за висше образование проф. д-р Йекта Сарач. В декларация след срещата, огласена пред медиите, се препоръчва да бъдат събрани и анализирани всички данни, отнасящи се до рисковете в университетите и в общежитията, да бъдат увеличени мерките за сигурност от страна на частните охранителни фирми, да се подпомогне започването на научни изследвания относно причините за насилието в университетите.

Последвайте канала на

БТА
1196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини