Гръцкият печат за развитията по скандала "Новартис" в навечерието на Нова година

  • 02 януари 2019 09:40

  • 986
  • 0
Гръцкият печат за развитията по скандала "Новартис" в навечерието на Нова година
© Pixabay

Днешният гръцки печат коментира ареста на бившия съветник на редица министри на здравеопазването в правителствата на ПАСОК и на Нова демокрация Никос Маниадакис сутринта в понеделник на атинското летище "Елефтериос Венизелос" при опит да отпътува за Мадрид. Маниадакис беше задържан за "пасивна корупция" в рамките на случая "Новартис".

Според твърденията фармацевтичният гигант "Новартис" е платил подкупи на високопоставени гръцки политици в периода 2007 - 2015 г., за да повлияе на цените в Гърция, а като следствие - и в много други страни, където гръцките цени на лекарствата са референтни.

Според свидетели подкупите се оценяват на 50 млн. евро, а щетите за държавните финанси - на 3 млрд. евро. Защитените свидетели по случая са трима, един от които е Маниадакис, известен досега с псевдонима "Янис Анастасиу", пишат гръцките издания, цитирани от БТА.

"В капана падна човекът-ключ" към скандала "Новартис", пише "Ефимерида тон синдактон". Вестникът посочва, че преподавателят по финанси на здравеопазването Никос Маниадакис се превръща от защитен свидетел в обвиняем за пасивна корупция и задава въпроса кои са се опитали да го "изгорят" като свидетел. Изданието съобщава още, че Маниадакис се е опитал да опразни дома си с четири камиона и да избяга в чужбина. "Изветрелите скандали горят добре", е заглавието в "Та неа", като съобщава за новите развития по случая "Новартис".

От своя страна "Филелефтерос" пише, че арестът на Маниадакис е повдигнал покривалото на "смехотворния политически заговор" на днешната власт срещу политическите й противници, защото Маниадакис е бил "ключовата фигура", използвана за изработването на цялата непочтена операция.

Гръцкият печат коментира и теми, свързани с плановете на правителството и очакваните регулаторни промени през новата година. "Елефтерос типос" дава подробна таблица за планираните нови 45 505 работни места в публичния сектор през "изборната 2019 г."

Вестникът напомня още, че тече двумесечното удължаване на срока на действие на закона, който позволява нередовните длъжници да поискат защита на основното си жилище от продажба от банките на търг.

Последвайте канала на

БТА
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини