Турската централна банка остави без промяна водещата си лихва

  • 13 декември 2018 16:01

  • 550
  • 0
Турската централна банка остави без промяна водещата си лихва
© Getty Images (Архив)

Турската централна банка днес остави без промяна водещата си лихва на досегашното й равнище от 24 на сто след понижението на темпа на инфлацията през ноември, но отбеляза, че забавянето на икономическия растеж продължава, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Това решение бе взето на последното за тази година заседание по паричната политика на банката. Тя остави и през октомври непроменена водещата си лихва, след рязкото повишение на едноседмичните реполихви от 17,75 на сто до 24 на сто през септември, припомня ДПА.

През ноември инфлацията с годишно натрупване в Турция понижи темпа си до 21,6 на сто спрямо 25,2 на сто през октомври, отчете Турският статистически институт. По правило централните банки се опитват да овладеят силното повишение на цените на потребителските стоки с повишаване на лихвите.

След септемврийското вдигане на лихвите президентът Реджеп Тайип Ердоган, изрази раздразнение от повишението им: "Засега все още съм в спокойна фаза, но търпението си има граници", заяви тогава турският държавен глава, припомня ДПА. Турската лира се възстановява след силното си поевтиняване спрямо долара от началото на годината, предизвикано отчасти от дипломатическия конфликт и търговския спор със САЩ и опасенията на инвеститорите доколко може да бъде независима централната банка на Турция. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини