52 души са загинали по време на изграждането на новото летище в Истанбул

  • 04 декември 2018 20:00

  • 1805
  • 2
52 души са загинали по време на изграждането на новото летище в Истанбул
© Getty Images

Изграждането на ново летище в Истанбул доведе до 52 смъртни случая през последните пет години, сочат официални данни, видени от ДПА във вторник.

Али Шекер, депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия сподели цифрите, които получил от местна служба за социално осигуряване, след като ги поискал през октомври.

IGA - консорциумът, който отговаря за изграждането и управлението на летището, определя броя на смъртните случаи на 30.

Първата фаза от построяването на летището бе открита от президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на 29 октомври. Той нарече проекта "символ на силата на Турция във време на икономически атаки".

Въпреки многото шум и амбициозните планове летището да бъде най-голямото в света, проектът бе помрачен от стачки заради лошите условия за работа. През септември силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръснат демонстрация на работници и задържаха десетки работници. Протестите край строителната площадка бяха заради ужасните условия на живот и няколко смъртоносни инцидента.

Общо 61 работници и членове на профсъюзи, от които 31 са зад решетките, са съдени заради протестите през септември. Съд в Истанбул ще проведе първото изслушване по делото утре.

Последвайте канала на

БТА
1805 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jesus

2018.12.04 | 21:00

2

Най ме кефят портретите на "бащата на нацията" и "достойния мъдър вожд", които са окачени предполагам навсякъде. И това ако не е култ в сталински / СССР размери - здраве му кажи!
Тия хора дърпат държавата си назад, в блатото, откъдето с много труд и помощ от развития и цивилизован свят се бяха измъкнали. Жалко!

ups

2018.12.04 | 20:36

1

Ми то и при строежа на пирамидите в Египет е имало подобна смъртност!

Добави коментар

Водещи новини