Днес в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция

  • 27 октомври 2018 07:21

  • 2259
  • 0
Днес в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Днес в Истанбул ще се проведе среща в четиристранен формат между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция под домакинството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Основната тема на срещата е посветена на бъдещето на Сирия.

Срещата се смята за ключова на фона на усилията на страните да намерят обща формула за политическо решение на сирийския проблем.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви в навечерието на срещата, че приоритет за Анкара е политическото решение, а не използването на военни средства.

Очакванията на турската страна са, че на срещата в четворен формат ще бъде постигнато споразумение за формиране на конституционна комисия и ще бъде съгласувана пътна карта за политическо уреждане на сирийския проблем, посочи още Калън.

В коментар за ситуацията в Сирия турският президент Ердоган акцентира на постигнатото между Русия и Турция споразумение за Идлиб, което е фактор за спокойствие в конфликтната сирийска провинция.

Ердоган обаче подсказа, че е възможна трансгранична военна операция на турските въоръжени сили срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии в района на Манбидж, които Анкара счита за заплаха за териториалната цялост на страната.

"Съобщава се,че терористите копаели ровове край Манбидж, за да се укрепят, знам, нека копаят, сами ще се погребат в тях. Ние няма да допуснем да дестабилизират нашите граници", заяви снощи Ердоган в реч пред випускниците на Академията за жандармеристи и брегова охрана.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна посочи, че в Истанбул страните ще се опитат да намерят общи позиции във връзка с решаването на сирийския проблем.

В същото време иранският помощник-външен министър Ансари в изявление, което тиражираха турски медии, изрази недоволство от неучастието на страната му в истанбулската среща, заявявайки, че "сирийската криза може да се обсъжда на различни форуми, но не е възможно да се постигне решаването й без участието на Техеран".

Последвайте канала на

БТА
2259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини