Турската лира леко се стабилизира

  • 25 септември 2018 14:16

  • 38374
  • 3
Турската лира леко се стабилизира
© Pixabay

Турската лира леко се стабилизира днес, след като инвеститорите взеха под внимание възможността за подобряване на турско-американските отношения във връзка с изявлението на Майк Помпейо, който вчера заяви, че турските власти може скоро да освободят американския пастор Андрю Брънсън, предаде Ройтерс.

Турската лира днес се търгува за 6,1424 лири за долар, докато вчера вечерта се търгуваше за 6,1600.

Националната валута на Турция загуби около 40 процента от стойността си от началото на годината на фона на дипломатическия спор между Анкара и Вашингтон, съобщава БТА.

Турция и САЩ си наложиха взаимно мита и Вашингтон наложи санкции на двама турски министри. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган тази седмица е на посещение в САЩ, където участва в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Майк Помпейо заяви вчера, че очаква разговори с турски представители, по време на които ще бъде дискутирана съдбата на пастор Брънсън. Според анализатора Якоб Кристенсен, ако Турция успее да разреши проблема, свързан с ареста на Брънсън, ще има успокоение на пазарите и лирата ще може да се търгува за под 6 лири за долар.

Американският пастор Андрю Брънсън бе поставен под домашен арест през юли, след като прекара близо две години в затвор в Турция.

Турските власти обвиняват пастора, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК).

Последвайте канала на

БТА
38374 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.09.25 | 16:18

1
зомбираните чалми си ги чука онзи диктатор и са доволни...
България

2018.09.26 | 16:37

3
Нашия български цървул отдавна го чукат и не е доволен, или май е ..., а? ! Щото си трае също,че незнам....
Българин

2018.09.26 | 16:17

2
​Крайно време е да се направи бойкот на туризма с Турция! На 23.09.2018г българи от 30 автобуса чакаха по 3-4 часа да минат през митническата проверка от "приятелите " турци! Работещо само едно гише "ЯВАШ-ЯВАШ". Стотици туристи отишли да вливат пари в турската икономика, много от тях възръстни и деца, без да имат възмажност да ползват тоалетна! Същото беше и на отиване? Явно, по-явно е, че турските митничари се гавриха с българите! И още по-жалко е, че нашите не направиха нищо за да се оправят нещата!


Добави коментар

Водещи новини