Чавушоглу: Тръмп използва напрежението с Турция в свой интерес

  • 20 август 2018 08:43

  • 1800
  • 1
Чавушоглу: Тръмп използва напрежението с Турция в свой интерес
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че не предприема искрени стъпки за преодоляване на напрежението между двете страни. Той посочи, че Тръмп използва напрежението в свой интерес с оглед на предстоящите междинни избори в САЩ, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Изглежда, че САЩ не искат да решат тези проблеми. Те искат да използват тези въпроси в изборите, каза Чавушоглу на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич, след като двамата откриха почетно консулство на Сърбия в Анталия.

Но ние нямаме никакви проблеми с народа на САЩ, който започва да вижда реалността. Би трябвало народът на САЩ да е този, който ще даде необходимия отговор, не ние, добави Чавушоглу.  

Случаят с американския пастор Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Във връзка със случая Вашингтон наложи серия санкции на Турция, която от своя страна отговори с подобни мерки. Американският министър на финансите Стивън Мнучин предупреди в четвъртък, че американската администрация е готова да наложи нови санкции срещу Турция, ако пастор Брънсън не бъде освободен скоро.

Чавушоглу заяви, че Турция "предпочита дипломацията за решаване на проблемите", а "САЩ предпочитат заплахи". Аз им казах, че те не искат да решат тези проблеми и ги манипулират заради техни вътрешнополитически интереси. Казах им, че те искат да проточат това до изборите, защото не е възможно да се обясни това поведение спрямо подобно конструктивно поведение, отбеляза Чавушоглу.

Последвайте канала на

БТА
1800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сд

2018.08.20 | 11:26

1
който е ядосал чичо сам - хубаво не е видял.

Добави коментар

Водещи новини