Ердоган ще посети Севернокипърската турска република

  • 10 юли 2018 18:22

  • 1293
  • 1
Ердоган ще посети Севернокипърската турска република
© Getty Images/Guliver (архив)

Само ден след като положи клетва, новоизбраният турски президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще посети признатата само от Анкара Севернокипърска турска република в окупираните територии на Кипър, съобщава БНР.

Важни послания за политиката, която Ердоган ще следва в новия си мандат по отношение на Кипърския въпрос и за бъдещата позиция на Турция за неговото решаване се очакват от срещите на турския президент на острова тази вечер. По време на първото си официално посещение в самообявилата се Севернокипърска турска република, което ще продължи около 2 часа и половина, той ще разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ и т. нар. министър-председател Туфан Ерхюрман. 

Преговорите за обединението на страната между лидерите на двете кипърски общности бяха прекратени през юли миналата година. В последните си изявления Анкара се обяви за отказ от досегашната база за двузонална двуобщностна федерация и постави въпроса за конфедерация или две отделни държави. Предстои новоназначеният специален пратеник на генералния секретар на ООН – бившият заместник-държавен секретар на САЩ Джейн Хол Лют, да проведе консултации с всички участници, за да прецени възможността за възобновяване на мирния процес.

Интересът е насочен и към евентуално съобщение на Ердоган за предстоящия първи газов сондаж на Анкара в района около Кипър. Очаква се турската сондажна платформа „Завоевател” да започне работа в края на лятото – началото на есента.

В протести през последните дни представители на политически партии, граждански организации, Съюза на кипърските турски учители заявиха, че Ердоган не е добре дошъл на острова. Според неофициална информация именно острата реакция е причина да отпадне първоначално обявеното откриване от турския президент на най-голямата джамия на острова "Хала Султан", чието изграждане близо до Никозия е финансирано от Турция с 33 млн. долара.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.10 | 18:45

1
Той скоро ще посети и другата провинция Булгаристан

Добави коментар

Водещи новини