Великобритания удвоява финансирането за Западните Балкани

  • 10 юли 2018 07:09

  • 1663
  • 2
Великобритания удвоява финансирането за Западните Балкани
© gettyimages

Великобритания почти ще удвои финансирането си за страните от Западните Балкани до 80 милиона лири стерлинги (106,6 милиона долара) и броя на своите служители в областта на сигурността в региона, в опит да се справи с местната организирана престъпност, предаде Ройтерс.

На фона на предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз догодина, британското правителство заяви, че тези мерки, които включват също подобряване на киберспособностите на западнобалканските държави и разширяване на присъствието на панбалканските Стратегически резервни сили, показват, че страната остава ангажирана със стабилността на региона. "Историята показва, че един стабилен и сигурен Западнобалкански регион означава една по-стабилна и сигурна Европа", каза британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в в изявление, публикувано преди предстоящата днес в Лондон среща на високо равнище с участието на ръководителите на страните от Западните Балкани и някои европейски лидери. Сред участниците в срещата ще бъде и българският министър-председател Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Западните Балкани включват Албания, Босна, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора - всички те имащи амбиции да се присъединят към Европейския съюз, припомня Ройтерс. Великобритания ще увеличи почти два пъти финансирането си за региона през 2020/2021 г. спрямо 2018/2019 г. до 80 милиона лири стерлинги от 41 милиона. Като удвои служителите си в областта на сигурността на Западните Балкани, Великобритания се надява да намали свързаната с наркотиците престъпност на своя територия и да засили отговора на региона на тежката и организираната престъпност, както и на насилствения екстремизъм. Организирани престъпни групи от западнобалкански държави като Албания имат значително присъствие във Великобритания, отбелязва БТА, цитирайки Ройтерс. Наскоро бе пресметнато, че една престъпна мрежа е внасяла във Великобритания средно по повече от 8000 килограма кокаин годишно на улична цена от 800 милиона лири стерлинги.

Сред другите планирани мерки е съвместното създаване от Великобритания заедно с Австрия и Норвегия на Балкански център за наблюдение на организираната престъпност. Британското правителство ще отдели 1 милион лири стерлинги за обучение и съвети по въпросите на киберсигурността на Западните Балкани. Аналогична сума ще бъде заделена, за да бъде помогнато на региона да се справи с тежки въпроси от своето наследство, включително за подкрепа на организации, работещи за откриване и разпознаване на 12-те хиляди жертви на конфликтите през 90-те години на миналия век, които все още са в неизвестност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Не ни

2018.07.10 | 07:24

2
Трябват окупатори
Не ни

2018.07.10 | 07:21

1
Трябват окупатори

Добави коментар

Водещи новини