Ще има ли промяна във външнополитическия курс на Турция?

  • 25 юни 2018 09:32

  • 4051
  • 4
Ще има ли промяна във външнополитическия курс на Турция?
© Getty Images

Какво е бъдещето на Турция след извънредния вот и как ще се промени външната политика на южната ни съседка, коментираха в сутрешния блок на БНТ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и журналистът Петко Георгиев.

Според Кючуков, ако има изненада на изборите, тя е в изненадващото очакване за резултатите. „Да не забравяме, че изборите се провеждат в извънредно положение, а управляващата партия има целия административен и съдебен ресурс в страната. Ердоган успява да мобилизира електората чрез посочване на врагове“, допълни Кючуков.

По думите му, едва ли може да се очаква промяна във външнополитическия курс на Турция, а Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще продължи да експлоатира опасността от външните врагове, които могат да бъдат в Сирия, във Вашингтон, в Брюксел и т.н. Освен това, ще продължат процесите на нарастващ национализъм.

Според Петко Георгиев, изненадани не трябва да има, защото това са избори, които се водят по правилата, написани от самия Ердоган.

„Важното е какво означава това за нас, как ще се отрази на отношенията Турция - България и Турция - ЕС. Извънредното положение плавно ще премине в президентска република и ще стане всекидневие“, смята още журналистът.

„Увеличаването на тежестта на националистическия компонент е от изключителна важност за съседната ни страна, а основна линия на коалиционните партньори на Ердоган е политиката на Турция спрямо Сирия“, допълни той.

По темата за отношенията на Турция с ЕС, Кючуков обясни, че европейското членство се е превърнало от цел в контекст и за двете страни.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4051 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.25 | 12:59

4
Цялата омраза на опозицията в турция към ердоан че ердоан се клани и жена муе забурена да лапат гадни комонисти вече те не командват
българин

2018.06.25 | 11:30

2
Турците сами си го нахакаха , както германците през 30-те години ! Тая , дето се е захилила на снимката със знамето , ще и замръзне усмивчицата , когато тоя идиот въведе шериата !!!

2018.06.25 | 12:57

3
То щесевиди кой прекарал
Веселин Иванов Василев

2018.06.25 | 11:27

1
Няма да има промяна.

Добави коментар

Водещи новини